Haastattelussa VoF-voittaja Antti Railio

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Helsingin The Circus -yökerhossa juhlatunnelmaan sekoittui viikonloppuna suloista haikeutta. Lauantaina tuli lopulliseen päätökseensä eräs kevään seuratuimmista ilmiöistä. Suomalaisia televisionkatsojia villinneen The Voice of Finland -lauluohjelman kulunutta taivalta juhlistettiin konsertilla, jonka odotetuin esiintyjä oli voittaja Antti Railio.

Illan kuningas esitti keikalla muun muassa tutuksi tekemänsä vedot Maniac, Rebel Yell ja Romanssi -kappaleista. Järisyttävä Adele-cover Skyfall sai viimeistään kansan huokailemaan ja ihon kananlihalle. Stara otti miehen haastatteluun konsertin jälkeen. Innosta säteilevä hevimies paljasti muun muassa mistä oli saanut idean upean James Bond -tunnusmusiikin esittämiseen.

– Olen omilla keikoillani vetänyt Adelea aikaisemmin. Mulla on ollut kiva versio Someone Like You -kappaleesta. Ihmiset ovat tykänneet siitä hirveästi. Mun duo-homman kitaristikaveri tykkäsi tästä biisistä kovasti ja ehdotin hänelle sitä. En odottanut, että sillä olisi tällainen vastaanotto, kertoi Antti Railio Staralle.

”Reissut pitää vaan jotenkin kestää”

Moni saattoi myös hieraista silmiään, kun Pohjanmaan poika teki The Voice of Finland -taipaleensa aikana oman versionsa 80-luvun vanhasta klassikosta, Michael Sembellon Maniac-kappaleesta. Poppibiitti sai uudenlaisen rokahtavan sävyn Antin käsittelyssä, eikä miestä kaduta biisivalinta pätkääkään.

– Mulla oli tosi vaikea kilpailun aikana miettiä biisejä ja puntaroin valintaa. Mä halusin sellaisen biisin, jota ei ole vedetty oikein missään. Semmosen, että vaikka se ei olisi niin tuttu, niin suurin osa ihmisistä olisi kappaleen kuullessaan siten, että ai niin tää – mitä helvettiä! Se oli sellainen päähänpisto, selvensi mies.

Railio kertoo olleensa viimeisen kuukauden aikana vain päivän kotona. Myös haastattelupäivänä väsy painoi miehen silmää.

– Nyt meinasi tulla vähän väsy lavalla. Yritin nukkuakin ennen keikkaa. Pääsin viime yönä puoli kolmelta yöllä nukkumaan ja sitten heti puoli kahdeksalta aamulla sound checkia tekemään. Yhden keikan tein aikaisemmin päivällä, ja käytiin läpi toinen keikka. Vähän on ollut hässäkkää täynnä nämä päivät ja viikot.

Artisti arvostaa valtavasti sitä, että pääsee tulevalla viikolla kotiin perheensä pariin. Neljän päivän vapaa tuntuu luksukselta, kun vastassa on oma tytär.

– Aliisalla on tosi kova ikävä ja tietysti itselläkin. Nyt se on kyllä niin ihana, että aina kun sitä näkee, niin se vähän samalla itkeekin. Reissut pitää vaan jotenkin kestää, yrittää pitää ajatukset siinä, mitä kulloinkin tekee. Iltasella tulee ikävä ja voi soittaa. Se on osa tätä ammattia, uhrauksia pitää tehdä, kertoi Antti.

”Tämä on työtä ja samalla lempiharrastus”

Hevimies on päässyt suosikkiohjelman myötä julkisuuden pyöritykseen. Haastatteluja ja huomiota on riittänyt runsain mitoin. Mies kuitenkin kertoo, ettei aio antaa kuuluisuuden muuttaa itseään.

– Ei se mua muuta millään tavalla. Mulla on aikaisemminkin ollut huomiota – ei kylläkään tässä määrin. Ja olen useamman vuoden tuntenut erilaisia starboja, niin ei tämä sillä tavalla ole uutta. Tämä on työtä ja samalla lempiharrastus, paljastaa Antti, ja kertoo saaneensa myös arvokkaita ohjeita tähtivalmentajaltaan ja pitkän linjan iskelmäartistilta, Paula Koivuniemeltä.

– Paula on aivan superloistava ja ihana. Se sanoi mulle jossain vaiheessa sellaisen jutun, että ei mulla ole sulle paljon mitään opetettavaa. Enemmän pikkuasioita ja kun muistat vaan olla aina oma itsesi, niin varmasti pääset pitkälle. Sellaisia pikku elämänohjeita sain häneltä. Aivan loistava tukija.

The Voice of Finland -voittaja keikkailee tällä hetkellä ahkerasti, ja arjen täyttää myös levyntekoprosessi. Miehellä on suuntaviivat selvillä, mitä hän tulevalta albumiltaan haluaa, eikä Antti aio tinkiä laadusta. Laulaja on jo aiemmin paljastanut ottavansa albumille vaikutteita esikuviltaan Bon Jovilta ja Queeniltä.

– Mun tyyli on vähän sekoitusta niistä kaikista. Tehdään suomenkielinen levy. Olen viisi vuotta tehnyt bändin kanssa keikkoja ja siinä kappaleet ovat olleet 99-prosenttisesti pelkästään englanninkielistä materiaalia. Mulla on muutama suomalainen biisi ollut sinä aikana, kertoi The Wildfire, Celesty ja Diecell -kokoonpanoissa vaikuttanut hevimetallimies.

– Sen kuulee joka keikalla, että hei, vähän enemmän suomalaista. Suomessa kuitenkin asutaan ja täällä on tää meidän oma kieli… Yllättävän moni ei edes välttämättä osaa englantia niin hyvin.

Seinäjokelaisen miehen lopullinen määränpää on kuitenkin ulkomailla. Hän julistaa haluavansa olla rajat ylittävä esiintyjä – artisti, joka saatetaan nähdä myös kansainvälisillä areenoilla.

– Mä haluan olla sellainen cross over -artisti. Tykkään tehdä suomen kielellä musiikkia Suomeen. Se lopullinen määränpää on kuitenkin jossain tuolla muualla. Pitää katsoa, miten asiat lähtevät menemään. Nuorempana, kun olen ollut noissa hevibändeissä, niin ollaan aina tehty myös ulkomailla tätä hommaa. Niissä jutuissa mulla ei ollut samalla tavalla omaa musikaalista päätäntävaltaa, olin mukana vain laulajana.

– On tosi hieno homma, että levy-yhtiö on nyt sitä mieltä, että kun on laaja-alainen ääni ja vahva tulkitsija, niin mennään mun ehdoilla. Olen itse koko ajan mukana levyn teossa. Teen omia biisejä ja sävellyksiä. Katsotaan, mitä niistä saadaan aikaan tuottajien ja säveltäjien kanssa. Eri säveltäjät varmasti myös lähettelevät biisejä ja katsotaan, mitkä niistä toimivat. Mulla on muutamia biisejä valmiinakin, toivottavasti saisin niitä omalle levylle.

Antilla on valovoimaa ja karismaa vaikka muille jakaa. Määrätietoinen mies on sinut omissa nahoissaan, vaikka hänellä on myös kunnianhimoisia suunnitelmia oman vartalonsa suhteen. Mies paljasti jo aiemmin lehdille suunnittelevansa kuntokuuria.

– Ei musta pientä miestä ikinä tule, mutta sillä tavalla ajattelin kuntoilla, että voi ja näyttää paremmalta. Jaksaa tehdä hyvin keikkaa. Jutta Gustafsberg otti muhun yhteyttä ja kysyi, että haluanko, että mut laitetaan kuntoon. Mietin, että perkele, mikäs siinä.

– En ole vielä ehtinyt sopimaan asian suhteen sen enempää, kun on ollut niin kiire. Mutta katsotaan, jos ensi viikolla päästäisiin jo aloittamaan proggis. Aamun aerobiset harjoitteet voivat tuottaa ongelmia. Jätän myös viinan siksi aikaa, kun kuuri on päällä.

– Mä olen tiputtanut ennenkin painoani, sen pitäminen on vaikeampaa. Haluan tehdä sen oikein ruokavaliolla, saada aikaan kokonaisvaltaisen elämänmuutoksen. Täällä alla on kuule tiukka kroppa, nauroi Antti Railio Staralle haastattelun päätteeksi.