Käsiaseen 3D-tulostusohjeet poistettiin netistä – ehdittiin ladata 100 000 kertaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Uutisoimme hiljattain kolmiulotteisella tulostimella tehdystä käsiaseesta, jolla ammuttiin onnistuneesti, ja laukaus kuvattiin videolle. Käsiaseen tulostusohjeita ladattiin internetistä muutamassa päivässä yli 100.000 kertaa.

Forbes-sivusto suoritti 3D-tulostimella printatun aseen testiammunnan. Asetta kutsutaan nimellä The Liberator ja sillä pystyy ampumaan yhden luodin kerrallaan. Eniten Forbesin julkaisemia Liberatorin tulostusohjeita on ladattu Espanjassa, sitten Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Saksassa ja Britanniassa. Yhdysvaltojen viranomaiset pakottivat Forbesin poistamaan aseen tulostusohjeet internetistä kahden päivän jälkeen niiden julkaisemisesta.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

3D-tulostiminen avulla luodaan virtuaalisia malleja fyysisiksi esineiksi erilaisista materiaaleista. Kolmiulotteinen tulostaminen on jo pitkään ollut arkipäivää ja internetissä on ladattavissa ilmaiseksi erilaisten esineiden tulostusohjeita ja valmiita koodeja. 3D-tulostimen saa ostettua kotiin alle tuhannella eurolla.

Kolmiulotteisella printterillä luotu ase soveltuu ampumakäyttöön, vaikkakin sen toimivuus ei testiryhmän mukaan ole sataprosenttisen varmaa. Metallinpaljastimissa näkymätön ase on Forbesin mukaan koottu viidestätoista 3D-tulostimella tehdystä muoviosasta ja yhdestä metallinaulasta. Yhdysvaltalaiset virkamiehet suunnittelevat lakialoitetta printtiaseiden kieltämiseksi.