Näin Oklahoman tappajatornado iski 320 km/h – video päätyi verkkoon

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat tottuneet näkemään amatöörien kuvaamia hirmumyrskyvideoita internetissä, mutta harvoin videolle tallentuu yhä raju myrskypyörre kuin vastikään Oklahoman yli pyyhkäisseestä tornadosta saatiin kuvattua.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Muutama päivä sitten Oklahomaan tuhoisasti iskenyt pyörremyrsky on yksi maailman historian rajuimpia tornadoja. Charles Cookin kuvaama video järisyttää, sillä siinä näkee hyvin, miten myrsky kasvaa pienestä suppilosta valtaisaksi 320 kilometriä tunnissa eteneväksi tuhoksi. Tornadossa menehtyi liki sata ihmistä.

Tornadojen ennustaminen on vaikeaa, koska sen syntyyn tarvittavia olosuhteita ei tarkoin tunneta. Tornado on ukkospilveenkin verrattuna pienialainen ilmiö, ja paikalliset olosuhteet, kuten maanpinnan kosteus ja yksittäisten ukkospilvien liikkeet vaikuttanevat niiden syntyyn ja kehitykseen. Euroopassa on vuosittain alle 200 tornadoa kun Yhdysvalloissa niitä on yli 1.200.