Lohduton näky: Tällaista jälkeä Oklahoman tornado teki

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Uutisoimme eilen amatöörin kuvaamasta myrskyvideosta, jolla nähtiin, miten Oklahoman yli pyyhkäissyt tornado kiihtyi hetkessä nollasta yli kolmeensataan kilometriin tunnissa. Samankaltaisen videon kuvasi myös tornadokaupunki Mooressa asuva Charles Gafford, joka nyt esittelee toisella videollaan myrskyn aikaansaannoksia maailmalle.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Muutama päivä sitten Oklahomaan tuhoisasti iskenyt pyörremyrsky on yksi maailman historian rajuimpia tornadoja. Tornadossa menehtyi liki sata ihmistä. Tuore alle vuorokauden vanha video näyttää, kuinka pyörremyrsky on jättänyt kaupungin kaduille jälkeensä vain lautakasoja. Videon ladannut Charles kuvailee kuvaamaansa materiaalia vain pieneksi maistiaiseksi siitä, mitä todellisuus on.

Tornadojen ennustaminen on vaikeaa, koska sen syntyyn tarvittavia olosuhteita ei tarkoin tunneta. Tornado on ukkospilveenkin verrattuna pienialainen ilmiö, ja paikalliset olosuhteet, kuten maanpinnan kosteus ja yksittäisten ukkospilvien liikkeet vaikuttanevat niiden syntyyn ja kehitykseen. Euroopassa on vuosittain alle 200 tornadoa kun Yhdysvalloissa niitä on yli 1.200.