Harry Potter -kirjan ensiversiosta maksettiin 175 500 euroa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Brittiläisen J.K. Rowlingin kirjoittamat Harry Potter -kirjat ovat olleet maailmanlaajuinen ilmiö. Tylypahkan velhokouluun sijoittuvista kirjoista on tehty miljardeja tuottaneita elokuvia, pelejä ja muita oheistuotteita. Kirjasarja päättyi vuonna 2007 julkaistuun Kuoleman varjelukset -teokseen.

Romaanisarjan esimmäinen osa, Harry Potter ja Viisasten Kivi, ilmestyi Iso-Britanniassa ensimmäisen kerran vuonna 1997. Nyt ainutlaatuinen versio kirjan ensipainoksesta on myyty Lontoon Sothebyn huutokaupassa 150.000 punnan, eli yli 175.500 euron, hintaan.

Myyty kirja sisälsi muun muassa J.K. Rowlingin käsinkirjoittamia merkintöjä, 43 sivun verran kommentteja ja 22 alkuperäistä luonnospiirrustusta. The Sun -lehden mukaan Huutokaupassa kerätyt varat menivät hyväntekeväisyyteen.

J.K. Rowling keksi aikoinaan Harry Potter -idean junamatkan aikana, kun hän sai ruuhkaisessa junassa päähänsä ajatuksen pienestä velhopojasta. Brittikirjailija onkin sittemmin menestysteoksiensa myötä noussut yhdeksi maailman rikkaimmista naisista. Kirjoja on myyty yli 450 miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty yli 70 kielelle.