Uskomaton pyörätaituri – älä kokeile tätä kotona

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Temppupyöräily vaatii ketteryyden lisäksi huikeaa kehonhallintaa ja täydellistä tasapainoaistia. Tim Knoll -niminen YouTube-sensaatio on julkaissut pienellä polkupyörällään suorittamia temppuvideoita verkossa ihmisten äimisteltäväksi.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Temppupyöräilyä voidaan kutsua myös BMX-pyöräilyksi, joka sai alkunsa 60-luvun Kaliforniasta. Minikokoisilla menopeleillä jäljiteltiin aluksi pelkästään motocrossia, mutta temppuilu tuli Wikipedian mukaan kuvioihin, kun huonommin kilpailuissa menestyneet nuoret alkoivat viihdyttää toisiaan polkupyörillä kikkaillen. Siten syntyi BMX:n freestyle.

Temppupyöräilyssä voi pomppia vaihtoehtoisesti joko tasaisella maalla tai rampeista, hyppyreistä ja esteistä. Lisäksi pyörillä niin sanotusti grindataan, eli liututaan tankoja, kaiteita ja putkia. Tim Knoll on elävä esimerkki taidokkaasta temppupyöräilijästä.