Haastattelussa Haloo Helsinki!

Haastattelut · Terhi Piiroinen

Muutama vuosi sitten läpimurtonsa tehnyt Haloo Helsinki! aloitti festarikesän keikkakiertueensa Tampereelta YlexPopista. Stara kävi tapaamassa yhtyettä konsertin backstagella.

Vapaa-ajan asuissaan haastatteluun saapuneet kitaristit Jere Marttila ja Leo Hakanen sekä basisti-laulaja Elli Haloo myönsivät, että isompi festarilava vaatii heiltä enemmän energiaa ja liikettä kuin pienet ja hämyiset klubikeikat. Kuinka bändi sitten treenaa tiukkatahtista keikkakesää varten?

– Heitettiin ensimmäiset ulkoilmakeikat vappuna, ja sen jälkeen oli kuukauden loma. Tänään on kuitenkin varmaan ensimmäinen niin sanottu virallinen kesäkeikka, kirkkaanpunaiseen huulipunaan ja nahkatakkiin sonnustautunut iloinen Elli nyökkäsi.

Pop-rockia soittava yhtye ei omien sanojensa mukaan valmistaudu ympäri Suomea tehtäviin kesäkeikkoihin kuin soittoharjoituksilla ja bänditreeneillä. Kuntosalit ja hikilenkit tapahtuvat lavalla energisen esiintymisen kylkiäisenä.

– Ollaan hiottu nyt viimeisen päälle keikkasetti. Mietitään aina etukäteen, että mitkä biisit otetaan mukaan ja funtsitaan sen pohjalta koko esitys. Ennen tätä vetoa treenattiin kolme päivää ja hiottiin setti timantiksi. Nyt ollaan valmiina, silminnähden ruskettunut Jere jutusteli aurinkolasit ohimolla.

– Ja kyllä auringonpaiste antaa kesän keikkoihin uutta energiaa. On mukavaa, kun kaikki keikat eivät ole yöhön asti, vaan jotkut setit ovat jo alkuillasta. Kyllähän festarikeikat ovat vähän erilaisia kuin ne klubikeikat, Elli jatkoi.

– Lavat ovat sen verran isompia näin kesällä, että myös energia tuplaantuu, Jere lisäsi.

Yhtyeen kanssa keskustellessa huomaa, että heidän välinsä ovat hitsautuneet yhteen ja bändiläiset ovat kuin sympaattinen perhe, joka toivottaa myös muut ihmiset tervetulleeksi klaaniinsa. Haloo Helsinki! ei turhia jännitä tai yritä esittää ylimääräistä. He ovat aitoja.

– Pirun nasta kesä on tulossa. Mitä tässä nyt on, melkein 40 keikkaa. Ollaan tosi innoissamme! Hieno homma, Leo virinisti hymyillen.

”Meidän kuuntelijat ovat vauvasta vaariin”

Haloo Helsinki on julkaissut kolme studioalbumia: Haloo Helsinki! -albumin vuonna 2008, Enemmän kuin elää -levyn vuotta myöhemmin ja vuonna 2011 III-albumin. Maailman toisella puolen -läpimurtosingle nousi keväällä 2011 kolmeksi kuukaudeksi Suomen soitetuimmaksi kotimaiseksi kappaleeksi.

Hitin myötä yhtyeen keikat ovat olleet lähes poikkeuksetta loppuunmyytyjä. Bändi nousee lähes jokaisen suomalaisen festarin esiintymislavalle myös tänä kesänä, joten ihan pikkujutusta ei voida puhua.

– On tosi siistiä, että kuuntelijat ovat ottaneet myös tämän neljännen levyn ihan sairaan hyvin vastaan, bassokitaraa soittava laulaja Elli kertoi.

Yhtyeen neljäs albumi, Maailma on tehty meitä varten, julkaistiin helmikuussa. Albumi ylitti kultalevyn rajan vain muutama viikko julkaisun jälkeen.

– Kuulijakunta on selkeästi laajentunut. Voisi sanoa tämän legendaarisen lauseen, että meidän kuuntelijat ovat vauvasta vaariin. Koko ajan tulee vaan enemmän kehuja, ja ne sanoo, et jatkakaa samaan malliin. Se on ihan mukavaa boostia meillekin, Jere vakavoitui.

Ovatko musiikin rajat hälventyneet, kun vallitseva tuntuma on, että kaikilla suomalaisilla yhtyeillä on kuuntelijakunnan ikähaarukka leventynyt. Vai onko ihmisistä tullut enemmän kaikkiruokaisia musiikin suhteen?

– Toki on olemassa vielä lokeroita, eikä kaikki musiikki sovi kaikille. Nuorille ja vanhoille löytyy vieläkin omansa. Mutta musta ainakin on tosi siistiä, että on tullu enemmän kaikelle kansalle sopivia artisteja, ja onhan se hienoa, että myös meidän kuuntelijakunta on laajentunut, Elli hehkutti.

Jere kertoi tietävänsä, mikä on ainakin yksi selkeä syy monipuoliseen fanikuntaan.

– Ellin staili tehdä biisien lyriikoita on sellainen, että se uppoaa monenlaiseen ja kaikenikäiseen ihmiseen. Kuuntelijoiden on helppo samaistua aiheisiin ja jokainen löytää sieltä sen oman pointin.

Suomen keikkapaikkoja kesällä kiertävät yhtyeet voidaan lukea todellisiksi festariveteraaneiksi. Stara kysyi Haloo Helsingin vinkit kesätapahtumissa ravaaville lukijoille.

– Muistakaa kondomit ja pitäkää huoli kavereistanne, koska aina joku katoaa ja löytyy jostain selviytymisteltasta. Pitäkää toisistanne huoli, bändiläiset sanoivat sormi pystyssä.

– Toki mukana pitää olla positiivista mieltä ja hyvää keikkafiilistä. Tunnelman tulee olla silleen vapautunutta, että antaa mennä vaan! 

”Mä en ikinä tahdo olla aikuinen”

Yhtyeen Jere ja Leo ovat soittaneet yhdessä jo vuodesta 2000, ja Elli sekä rumpali Jukka Soldan astuivat kuvioihin mukaan vuonna 2006. Yhtyeen debyyttialbumi Haloo Helsinki! julkaistiin 13. elokuuta 2008 ja se nousi heti albumilistan sijalle kuusi. Levy pysyi albumilistalla seitsemän viikkoa. Meininki on kuitenkin muuttunut näistä ajoista.

– Suurin muutos mikä tapahtui kolmannen levyn aikoihin oli se, kun me alettiin tehdä biisejä itse. Ollaan nyt kehitytty siinä, niin se taitaa olla se meidän bändin kannalta suurin asia mikä on muuttunut, Leo mietiskeli.

– Vuosi vuodelta ja keikka keikalta meistä tulee tiiviimpi paketti. Yhtye on joka vuosi enemmän meidän näköisemme, Jere jatkoi.

– Mä en ikinä tahdo olla aikuinen, mutta me ollaan kaikki kuitenkin kasvettu tämän matkan aikana aikuisen ikään. Kaikille meille on tapahtunut asia nimeltään elämä, Elli pohti.

– Kyllä, ja osa sitä elämää on tämä keikkailu ja biisien teko. Meillä on keikkoja takana kohta sellainen neljäsataa. Kun sitä määrää alkaa miettiä, niin on siellä kyllä muutamat nostot käyty yhdessä läpi.

Bändiläiset ovat aloittaneet musisoinnin suhteellisen nuorena. Haloo Helsinki! astui haastattelupäivänä lavalle, jonka keikkasetin aloitti 12-vuotias musiikin ihmelapsi Isac Elliot. Yhtye kannustaa nuoria uskomaan musiikilliseen uraansa.

– Se on fakta, että epäilijöitä riittää aina. Tärkeintä kuitenkin on, että uskoo siihen omaan juttuun. Isac on ainakin tosi ihana, sellainen jalat maassa -tyyppi, Elli hymyili.

– Ja nimenomaan siitä kaikesta epäilystä pitää hakea se voima siihen hommaan. Silloin kun minä ja Leo alettiin soittaa kimpassa, ja meillä oli selkeä visio, et me tahdotaan tehdä tätä tulevaisuudessa, niin ei se ollut loppujen lopuksi mitään muuta kuin sitä, et sä teit duunii ja hait oikeat henkilöt sun ympärille ja luotit niihin, Jere jatkoi.

Toisin sanoen musiikkimaailmassa voi pärjätä hyvinkin nuorena, mikäli vain uskoo siihen juttuun?

– Kyllä siinä pitää vähän lahjakkuuttakin olla. Ja pitää olla realisti, Leo sanoi silmää vinkaten saaden koko muun yhtyeen nauramaan.

Haloo Helsinki! esiintyi muutama tunti haastattelun jälkeen Tampereen Keskustorin äärimmilleen täyttäneelle yleisölle. Taivaanrannassa paistaneen auringonsäteet osuivat suomalaisten suosikkiyhtyeen soittimiin saaden ne ikään kuin hehkumaan muusikkojen hyppysissä.

Tutut ja paljon myös radiosoittoja saaneet kappaleet innoittivat festariyleisön yhteislauluun. Keikalla kuultiin myös ensimmäistä kertaa Maailma on tehty meitä varten -levyltä kappaleet Avautumisraita ja Hetki on kaunis. Hetki oli todella kaunis.

Terhi Pekkarinen