Haastattelussa Isac Elliot

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Tampereen YleXPopin tunnelma on korkealla. Lavan eteen on kerääntynyt teinityttöjen massa. Sympaattisen näköinen lippispäinen nuorimies astelee artistien alueelle oman saattueensa kanssa, ja samalla kirkuminen alkaa. Isac Elliot, 12, on tämän hetken kovin suomalainen poplupaus.

Fanejaan tervehdittyään nuori laulaja jatkaa tyynesti matkaansa artistien VIP-tilaan. Sivustakatsojan näkökulmasta nuorukainen näyttää syntyneen popidolin saappaisiin.

Englanniksi laulava Isac avasi keikallaan kaupunkitapahtuman, minkä jälkeen hänellä oli hyvin aikaa juhlistaa ala-asteen lopputodistustaan. Staralle nappisilmäinen hurmuri kertoi muun muassa miten suosio näkyy poptähden arjessa.

Musiikkiperheen kasvatti on kasvanut melodioiden keskellä, ja artisti-isän, The Capital Beat -laulaja Fredrik Lundénin, avulla näkemys alasta on erilainen moneen samanikäiseen nähden. Cantores Minores -kuorossa aikoinaan laulanut Isac paljastaa käyneensä ensimmäisellä keikalla jo seitsemänvuotiaana.

– Meillä on aina soinut musa kotona, koko ajan on joku levy päällä. Mun ensimmäinen oma levy taisi olla My Chemical Romancen Black Parade. Sitten sain Motown-kokoelmalevyn. Kävin ekalla keikalla, kun olin 7-vuotias. Se oli My Chemical Romance Helsingin vanhassa jäähallissa, Isac kertoi Staralle.

– Olen aina tykännyt popista, vaikka lauloin klassista kuorossa. Bruno Marsin Billionaire ja Justin Bieberin Baby ovat mulle isoja biisejä. Kuuntelin niitä YouTubessa ja bongasin sieltä sivupalkista samantyyppisiä biisejä ja artisteja. Niinhän moni nykyään löytää musaa. Sieltä löytyivät sitten Usherit, Michael Jacksonit, Beyoncet ja Cee Lo Greenit. Taitavia laulajia kaikki. Yritän oppia heiltä.

”Asiat ovat tapahtuneet itsestään”

Elliotin ensimmäinen single New Way Home on herättänyt huomiota ulkomaita myöten. Suomessa se nousi nopeasti singlelistan ensimmäiselle sijalle, minkä lisäksi hittikappale on saanut soittoa esimerkiksi Norjassa, Ruotsissa, Ranskassa ja jopa Singaporessa. Isac tähtää ulkomaille, sillä onhan nuorukaisen suurin esikuva kanadalainen teinisensaatio Justin Bieber.

Debyyttisinglen musiikkivideo kuvattiin Miamissa. Sen seuraaja First Kiss on niin ikään kuvattu Yhdysvalloissa, New Yorkissa. Tunnettu Coney Islandin huvipuisto jopa suljettiin kuudeksi tunniksi, jotta video saatiin tehtyä. Annoimme Isacin palata muistoissaan noihin Miamin tunnelmiin.

– Oli tosi kiva kuvata Miamissa New Way Home -videota. Siellä oli silloin lämmin, kun täällä Suomessa oli siihen aikaan vielä täysi talvi. Mulla oli tosi mukavat ja taitavat tanssijat sekä koko kuvausporukka. Kuvattiin korkean talon katolla tanssikohtausta. Kun aurinko laski ja tuli pimeä, niin oli mageeta nähdä pilvenpiirtäjiin syttyvät valot. Tuntui kuin olisi itse ollut jossain leffassa.

– Vapaapäivänä käytiin rannalla. Siellä yksi vanhempi herra tuli kertomaan, että vedessä oli uinut ”A Great White”, joka haluaa syödä alle 15-vuotiaita poikia. Sitten se nauroi ja lähti pois. Oli hauska mies, me naurettiin sille paljon.

Isacin 24. huhtikuuta julkaistu Wake Up World -albumi sisältää menevää ja tanssittavaa konepoppia, jossa kaikuu jälkiä suuren maailman popartistien tyylisuunnista. Levy myi kultaa jo ennen ilmestymistään. Elliot eroaa monesta muusta nuoresta lahjakkuudesta siten, että hänen uraansa on lähdetty jo alusta asti luotsaamaan suurin siveltimin ulkomaat mielessä.

– Kyllä me koko ajan tehtiin tätä levyä sillä ajatuksellä, että levy toimisi myös ulkomailla. Nyt olen saanut tosi paljon viestejä ja palautetta. New Way Home -biisi soi monessa maassa ja olen siitä iloinen. Me ollaan menty koko ajan askel kerrallaan eteenpäin, asiat ovat tapahtuneet itsestään, summasi Isac.

– Saan apua levy-yhtiöltä, kavereilta ja perheeltä. He tukevat mua koko ajan. Osaan aika hyvin englantia, joten ulkomailla haastattelut ovat menneet hyvin. Mulle vaan sanotaan, että pitää olla oma itsensä ja sitä koitan olla. Olen myös käynyt katsomassa aika paljon eri keikkoja. Niihin lukeutuvat Kent, Billy Talent, Green Day, Elokuu ja esimerkiksi PMMP.

”Tyttöjä tulee mietittyä aika paljon”

Isacin lähes uunituore albumi sisältää romanttisia kappaleita, joissa hän laulaa ensisuudelmista, tytöistä ja kihelmöivistä ihastuksen tunteista. Se uppoaa faneihin kuin kuuma veitsi voihin. Tässä kohtaa poppari myöntää, että omanikäiset neitokaiset viihtyvät hänen mielessään säännöllisesti.

– Tyttöjä tulee mietittyä aika paljon. Ihmiset sanovat, että en voi laulaa tunteista ja rakkaudesta, koska olen nuori. Miksen voi? eikö nuorilla voi olla tunteita? Vai onko tunteet oikeat vasta, kun on täyttänyt 18 vuotta? Minulla on tällaiset tunteet nyt, ja on nuortenkin tunteilla merkitystä, 12-vuotias suosikkilaulaja lataa.

Kumpi sitten voittaa teinisuosikin vertailussa, tytöt vai musiikki?

– Tytöt tunnistavat minut helposti ja se on tosi kiva juttu. Musiikki on mulle tärkein juttu. Nyt saan tehdä sitä, mistä olen aina unelmoinut. Mutta on tytötkin tosi tärkeitä. Vaikea kysymys. Voiko vastata että molemmat?

Juttuhetkessä pop-prinssi vihjasi myös tulevista kuvioista, jotka ovat suurimmaksi osaksi vielä levy-yhtiön ja artistin salaisuuksia. Elliot puhui kuitenkin myös suuremmista kuvioista, jotka liittyvät päämääriin ulkomailla.

– Joo, ollaan käyty ulkomailla tapaamassa ihmisiä, mutta en voi vielä oikein kertoa niistä jutuista. Piakkoin lähdetään taas reissuun ja ehkä sen jälkeen voin jo paljastaa lisää, hymyili laulaja, joka unelmoi yhteistyöstä taitavien kollegoiden kanssa.

– Olisi kiva tottakai joskus tavata Justin Bieber, mutta taitavia artisteja ja laulajia on niin paljon. Kyllä aina kokeneiden esiintyjien kanssa on kiva tehdä juttuja, kun niiltä oppii lisää. Sen huomasin studiolla. Esimerkiksi Redrama on ollut mulle tosi mukava ja ollaan käyty kävelemässä. Hän on kertonut mulle tärkeitä juttuja siitä, miten tää homma toimii. Hän on mulle vähän kuin musiikin kummisetä.

Ennen Isacia markkinoille tuli kuitenkin suomityttöjen ihannoima turkulainen Robin, jonka Frontside Ollie -hittiä kukaan ei ole voinut välttyä kuulemasta radioaalloilta. Vertailu on ymmärrettävää, ja Elliot kuuleekin usein artistien samankaltaisuudesta. Hän ei itse kuitenkaan ole asiasta samaa mieltä.

– Se on jännä, että niin kovasti pitää aina vertailla. Onhan rokkibändejä tai naisartistejakin paljon, eikä niitä koko ajan verrata. Ei myöskään sanota, että ”nyt riittää, on jo yksi rokkibändi, ei tarvita lisää”. Eikös se ole juuri parasta, että nuoret tekevät musaa nuorille?

– Robin on tosi mukava jätkä ja olen tavannut hänet monta kertaa. Hän osaa esiintyä hyvin lavalla ja on taitava laulaja. Me tehdään molemmat poppia, mutta minä laulan englanniksi ja Robin suomeksi. Mulla on ehkä enemmän konepop- ja tanssijuttuja, kun Robinilla on taas bändisoundia, kitaroita ja poprock-juttuja.

– Tykkään myös hänen musatyylistään, mutta olen iloinen siitä, että olen saanut mahdollisuuden tehdä juuri tällaista mun tyylistä musaa. Joku tyttö joskus sanoi, että en ole ”uusi joku” tai ”Suomen joku” vaan ensimmäinen Isac Elliot. Se oli kivasti sanottu!

”Mulle on opetettu, miten suhtautua haukkumisiin”

Alkuvuoden kovimman fani-ilmiön nostattanut nuorukainen on saanut tottua hihasta nykimiseen ja huomioon. Vielä julkisuus on ollut positiivista, vaikka Isac kertoo tutustuneensa myös suomalaiseen kateuteen verkkokirjoittelun myötä. Miten suosio ja fanitus näkyy tähden arjessa?

– No aika paljon pyydetään nimmareita ja yhteiskuvia. Se on tosi kivaa. Yritän aina pysähtyä ja ottaa kuvan tai jutella vähän. Välillä harmittaa, jos on kiire ja mun tiimiläiset hoputtavat, että pitää mennä. Jos esimerkiksi haastattelu tai keikka alkaa, tai kone lähtee. En haluaisi tuottaa pettymystä faneille, koska he ovat mulle niin tärkeitä. Fanien tuki on ollut mulle yllätys… He tukevat mua aina. He ovat parhaita! Kertoi Isac, ja kommentoi myös negatiivista kirjoittelua.

– Tiedän, että aina tulee sellaista, että kirjoitetaan rumasti. Osaan liikkua netissä. Tiedän, missä ei kannata käydä lukemassa kommentteja. Mulle on opetettu, miten suhtautua haukkumisiin. Ikävintä on, kun mun nimissä luodaan feikkitilejä ja kirjoitetaan ilkeästi muille.

– En kuitenkaan pysty sitä kontrolloimaan. Koitan olla faneille, ystäville ja tutuille aina kohtelias ja ystävällinen. Toivon, että he tietävät millainen oikeasti olen, eivätkä usko siihen, mitä muut kirjoittavat minusta. Kyllä noille kirjoituksille välillä repeilee ihan kunnolla, kun ne ovat niin päättömiä ja ihmeellisiä juttuja.

Hyvässä vauhdissa oleva popkomeetta ei aio jäädä pelkäksi tähdenlennoksi. Isac ei esimerkiksi ehdi viettää kunnolla kesälomaa, sillä tiedossa on hauska ja työteliäs kesä.

– On tosi paljon keikkoja. Näyttää siltä, että syksystäkin tulee tosi kiireinen. Se tuntuu ainakin tässä vaiheessa vaan tosi kivalta. Ekat keikat jännittivät, mutta nyt tuntuu vaan tosi hauskalta mennä lavalle, kun bändi, tanssijat ja kaikki muu siinä ympärillä tuntuu tutulta.

– Sanoin juuri bäkkärillä yhdelle levy-yhtiön ihmiselle siitä, kun maanantaina ei ole mitään menoa. En tykkää sellaisista päivistä, kun ei tapahdu mitään. Siihen vastattiin, että tuo lause pitäisi äänittää, ja soittaa mulle kolmen vuoden päästä. En tiedä… Nyt tämä kaikki tuntuu niin sikahauskalta.

Haastattelun lopuksi Isac antoi faneilleen oman lomanviettovinkkinsä. Matkakohdetta kysellessä kansainvälisestä urasta unelmoivan popparin vastauksessa korostuivat yllättäen omien kotimantujen sinivalkoiset värit.

– Kyllä Suomi on kesällä on tosi magee. Ei täältä tarvitse lähteä pois. Menee rannalle tai saaristoon. Mukaan voi ottaa jotain iloista musiikkia. Silloin ei ehkä sovi fiilikseen sellainen tumma ja surullinen musiikki. Jotain, minkä mukana on helppo hyräillä mukana, toteaa Isac Elliot Staralle.

Anna Poikkimäki