Mobiilidatan jättilaskut historiaan – hinnat nousevat Suomessa?

Digi Matkailu · Stara.fi

Taannoin maailmalla uutisoitiin, että matkapuhelinten dataroaming-maksut, eli huippukalliit datayhteydet ulkomailla, poistuvat Euroopassa hiljalleen kokonaan. Ensin väite tuntui lähes liian hyvältä ollakseen totta, mutta nyt asia on varmistunut.

Mobiililaitteiden verkkovierailujen lisähinnoista tullaan luopumaan ensi vuodesta alkaen, kun EU-viranomaiset kieltävät ne. Tähän saakka jo parin päivän reissusta Keski-Eurooppaan on voinut tulla satojen eurojen lasku datasiirrosta vieraassa verkossa. Usein varoitus reilun 60 euron rajan ylittymisestä tulee jo ensimmäisenä matkapäivänä.

Erittäin toivotusta muutoksesta hyötyvät erityisesti paljon matkustavat, joiden on tähän saakka täytynyt joko maksaa korkeita datasiirtomaksuja tai ostaa esimerkiksi prepaid-liittymiä eri maissa. Operaattorien omat hinnat saattavat sen sijaan nousta ympäri Eurooppaa, kun operaattorit menettävät merkittävän tulonlähteen. FiComin toimitusjohtaja Reijo Svento kommentoi taannoin tilannetta Yleisradion uutisille.

– On liikkunut huhuja, että EU:n alueellakin olisi kehityksen päätteeksi vain 4-5 isoa teleoperaattooria. Myös EU:n taajuuksista järjestettäisiin yhteinen huutokauppa. Tässä voittaisivat Euroopassa toimivat isot operaattorijätit. Eihän Suomen pienillä operaattoreilla olisi mitään sijaa, Svento kertoi Yleisradiolle.