Määrä tuplaantui! Galaksissamme jopa 60 miljardia elinkelpoista planeettaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Elokelpoiseksi katsotaan planeetta, jonka pinnalla voi olla elämää. Nyt tiedemiehet esittivät teorian, jonka mukaan galaksissamme olisi peräti 60 miljardia elämisen jollain tasolla mahdollistavaa planeettaa. Se on yli tuplasti enemmän kuin aiemmin on arveltu.

Avaruustiedemiesten esittämä tuore väittämä perustuu NASA:n Kepler-avaruusteleskoopin keräämiin tietoihin. Teleskooppi etsii muita tähtiä kiertäviä planeettoja. Chicagon yliopisto ja Northwesternin yliopisto ovat julkaisseet Astrophysical Journal Letters -lehdessä tutkimuksen, jonka mukaan Linnunradalla yksinään olisi 60 miljardia elinkelpoista planeettaa.

Tällaisella planeetalla on vettä ja kaasukehä, se ei ole liian kuuma, eikä liian kylmä. Linnunradan yleisin tähtityyppi on punainen kääpiö. Wikipedian mukaan Euroopan observatorion ESO:n tutkijat esittivät jo viime vuonna, että 40 prosenttia punaisista kääpiöistä saattaa olla elinkelpoisia. Koska punaiset kääpiöt ovat hyvin yleisiä, tämä nostaisi elämälle sopivien planeettojen määrää huomattavasti.