Tutkimus: Itsetunto nousee, kun ei pyydä anteeksi

Lifestyle · Meri Pulkkinen

Anteeksi pyytäminen voi välillä tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta. Nyt tuore tutkimus antaa toivoa niille, joiden on vaikea pyytää anteeksi tekemiään virheitä. Tutkimuksen mukaan ne, jotka eivät pyydä anteeksi, kasvattavat sen myötä itsetuntoaan.

Vaikka anteeksi pyytäminen voi vähentääkin syyllisyyden tuntoa, siitä kieltäytymisellä on todettu olevan suurempia psykologisia etuja. European Journal of Social Psychology -lehti kertoo uudesta australialaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan anteeksi pyytämisen tahallinen sivuuttaminen nostaa yksilön vallan tunnetta ja itseluottamusta. Tutkimus suoritettiin Queenslandin yliopistossa.

Sen saamien tulosten mukaan tahallinen anteeksipyynnön sivuuttaminen nostaa yksilön itsetuntoa enemmän kuin anteeksi pyytäminen. Tutkijoiden mukaan tutkimustulokset saattavat selittää ”järjettömältä vaikuttavaa, epäsosiaalista tai sydämetöntä käytöstä”, joka usein liitetään anteeksipyynnöstä kieltäytymiseen. Aiheesta ollaan ehdotettu lisätutkimuksia jotta saataisiin selville, minkälaisia pitkäaikaisia vaikutuksia anteeksipyynnöstä kieltäytymisellä saattaa olla.