Microsoft antoi tiedustelupalvelulle vapaan pääsyn Outlook-tietoihin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailmaa on ravisuttanut jo kolmen viikon ajan maailmanhistorian merkittävin tietovuoto, jonka Edward Snowden paljasti. Hänen toimittamansa materiaali on osoittanut, että Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu NSA on päässyt käsiksi esimerkiksi Facebookin, Googlen, Applen ja Microsoftin käyttäjätietoon.

Nyt The Guardian on paljastanut, että sen haltuun päätyneiden asiakirjojen mukaan Microsoft on jakanut käyttäjiensä tietoja tiedustelupalvelulle poikkeuksellisella antaumuksella. NSA on päässyt vapaasti käsiksi esimerkiksi Hotmail ja Outlook -käyttäjien viestiliikenteeseen sekä SkyDrive-pilvipalvelujensa tiedostoihin. Tiedusteluväki on voinut esimerkiksi tallentaa Microsoftin omistaman Skypen videot ja viestit. Lisäksi NSA jakoi saamansa tiedot FBI:n ja CIA:n kanssa.

Facebook kiisti heti tuoreeltaan jyrkästi Snowdenin välittämät tiedot, ja Microsoft on nyt toiminut samoin. Molemmat väittävät luovuttaneensa tietoja viranomaisille ainoastaan yksittäistapauksissa, mutta paljastusten ja kansalaisten käytännön kokemusten myötä yhtiöiden lausuntoja voidaan pitää virheellisinä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen rajaviranomaiset ovat evänneet maahantulijoilta pääsyn Yhdysvaltoihin ja esittäneet perusteeksi tulosteita vanhoista Facebook-keskusteluista.