Facebook-kuvat ahdistavat naisia – näin moni photoshoppaa kuviaan

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Facebookin, Instagramin ja Twitterin kaltaiset sosiaalipalvelut ovat lisänneet huomattavasti verkkoon ladattujen kuvien määrää. Tuore tutkimus paljastaa, että kuvien julkaiseminen verkossa on lisännyt naisten arkuutta kameroiden läheisyydessä.

Syy tähän löytyy siitä, että jopa 75 prosenttia naisista kokee olevansa valokuvissa epähoukuttelevan, ruman tai liian lihavan näköinen, Doven tutkimus selvitti. Jopa 40 prosenttia naisista on tämän johdosta muokannut kuviaan ennen niiden julkaisemista esimerkiksi Facebookissa. Käytöksen uskotaan lisääntyvän myös kuvankauniiden julkkisten julkaisemien näyttävien kuvien johdosta.

Tutkimuksen mukaan naiset vertaavat itseään julkkiskaunottariin, ja tämä saa heidät muokkaamaan kuviaan edustavammiksi. Jopa 77 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kertoo kuvien julkaisemisen verkossa aiheuttavan enemmän ahdistusta kuin julkinen puhuminen, ensitreffeille meneminen ja työhaastattelussa oleminen. Kolme neljäsosaa naisista myönsi tuhonneensa omakuviaan.

500 naista kattanut tutkimus sai selville, että naisten ulkonäostään murehtiminen estää heitä taltioimasta ikimuistoisia hetkiä, kuten rantalomia tai lasten syntymiä. 55 prosenttia vastanneista myöntää olevansa nyt arempi kameroiden läheisyydessä kuin kymmenen vuotta sitten. Yksi kolmesta kertoo estäneensä kuvien ottamisen tärkeissä tapahtumissa tai tuhonneensa otokset jälkeenpäin.