Tekijänoikeuslakiin järkeä: 50 000 allekirjoituksesta puuttuu enää 5 700

Digi Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Miss Suomi Tanja Karpelan ministerikaudella Suomeen säädettiin vuonna 2005 tekijänoikeuslaki Lex Karpela, joka oli susi jo syntyessään. Nyt Kansalaisaloite-palvelussa kerätään nimiä aloitteeseen, jolla tekijänoikeuslakiin tehdyt virheet pyritään korjaamaan.

Lakialoitteen saamiseksi eduskunnan käsittelyyn vaaditaan 50.000 allekirjoitusta, joista on nyt koossa 44.227. Toisin sanoen tavoitteesta puuttuu enää noin 5.700 ääntä, kun aikaa nimien keräämiseen on vielä kaksi päivää.

Allekirjoita aloite tästä.

Esityksen pääasiallinen tavoite on korjata voimassa olevan lainsäädännön ylilyönnit verkkovalvonnan ja vahingonkorvausten osalta. Tarkoitus ei ole muuttaa tekijänoikeuksien alaisen sisällön lataamista lailliseksi, vaan tehdä yksittäisten ihmisten tekijänoikeuksin suojatun sisällön lataamisesta rangaistavaa tekijänoikeusrikkomuksena.

Vakavampi tekomuoto, tekijänoikeusrikos, mahdollistaa kotietsinnät, takavarikot ja suuret vahingonkorvaukset. Tekijänoikeusrikoksista tuomittaisiin edelleen kaupalliseen tai laajamittaiseen tekijänoikeuksin suojatun sisällön jakamiseen syyllistyneet. Toissijaisesti esitys pyrkii parantamaan artistien ja muiden sisällöntuottajien asemaa sekä uusien verkkoteknologiaan perustuvien palveluiden kehittämistä.

Uusimmat