Amerikkalaiset tahtovat hallita säätä – CIA rahoittaa projektia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Salaliittoteoreetikot ovat muutaman vuosikymmenen ajan epäilleet eri maiden hallituksia säätilan manipuloimisesta. Vaikka sään kontrolloimisen perimmäisenä tarkoituksena pidetään maailman suojelemista ilmastonmuutoksen aiheuttamilta vaikutuksilta, on joitakin viime vuosien luonnonmullistuksia väitetty tahallaan tehdyiksi.

Esimerkiksi Pekingin olympialaisten aikaan väitettiin, että Kiinan hallitus käytti sään manipuloimiseen tarkoitettua laitetta, jotta kilpailun avajaisjuhlassa ei sataisi vettä. Heidän kerrottiin siirtäneen sadepilvet lähialueiden kylien päälle. Myös Vietnamin sodassa kerrottiin käytettävän ”sääasetta”, jonka avulla pystyttiin luomaan huonoja keliolosuhteita sotaan.

Yhdysvaltojen ilmavoimat, laivasto, lukuisat yliopistot sekä monet julkiset ja yksityisen sektorin organisaatiot ovat rahoittaneet jo pitkään Alaskassa tapahtuvaa HAARP-nimistä projektia. Projektin tarkoituksena on virallisten tahojen mukaan oppia ymmärtämään ja kontrolloimaan maan ilmakehässä tapahtuvia sääilmiöitä.

Nyt Yhdysvaltain kansallinen tiedeakatemia NAS on julkisesti vahvistanut tutkivansa auringon säiteilyn hallintamahdollisuuksia ja sitä, voitaisiinko esimerkiksi hiilidioksidin poistamisella hillitä ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Periaatteessa kyse on ilmaston hallitsemisesta, ja englanniksi kyseinen termi on geoengineering. NASA:n lisäksi myös CIA on lähtenyt rahoittamaan hanketta noin 460.000 eurolla.