Töhrijöille tiukat paikat – minikopterit valvovat nyt ilmasta

Digi · Stara.fi

Suomessa ja muualla maailmassa graffitimaalarit ja muut töhrijät aiheuttavat vuosittain kymmenien miljoonien arvosta tuhoja erimerkiksi rakennuksille ja kulkuvälineille. Valvontaa on lisätty viime vuosina huomattavasti, mutta lisää tarvitaan. Nyt Saksassa on otettu uudet aseet käyttöön.

Kuva: Microdrones
Kuva: Microdrones

Graffitit maksavat saksalaiselle rautatieyhtiö Deutsche Bahnille vuodessa 10 miljoonaa euroa, kun sen alueella ja juniin tehtiin yhteensä 14.000 graffitia tai muuta töhryä. Nyt yhtiö on ottanyt käyttöön uudenlaisen valvontamuodon, kun se valvoo ratapihoja ja rautatieasemien ympäristöjä jatkossa radio-ohjattavista Microdronesin valmistamista MD4 1000S -minihelikoptereista käsin.

Yhdellä latauksella kopteri voi valvoa aluetta lähes puolitoista tuntia 150 metrin korkeudesta ja kantaa mukanaan infrapunakameraa, joka lähettää suoraa kuvaa valvomoon. Harrastelijan kukkarolle kopterit eivät sovi, sillä yhden hinta on noin 60.000 euroa.