Näinkö maapallo pelastetaan tuhoavalta asteroidilta?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Amerikkalainen television tiedemies Bill Nye pohtii tuoreella YouTube-videolla, voiko ihmiskunta pysäyttää maapalloa uhkaavan asteroidin. Entä mitä tarvittaisiin kyseisen asteroidin vauhdin hidastamiseen?

Bill kertoo, että tuhoisa asteroidi on törmännyt maapalloon ennenkin, mutta tällöin dinosauruksilla ei ollut käytössään nykyaikaista teknologiaa maapallon pelastamiseksi. Hänen mukaansa maapalloa uhkaavan asteroidin etenemisnopeutta tulisi vähentää siten, ettei siitä enää olisi niin suurta haittaa maapallolle. Helpoin tapa olisi törmätä asteroidiin raketilla.

Rakettihyökkäys ei kuitenkaan onnistu, mikäli asteroidi on koostunut erillisistä kappaleista. Sen sijaan Bill suosittelee käytettäväksi ”laserpörriäisiä”, jotka toimivat aurinkoenergialla. Ne lennätetään asteroidin luokse ja tarkoituksena on tuhota asteroidin pintaa lasereiden avulla niin kauan, kunnes asteroidi menettää nopeuttaan.

Wikipedian mukaan vain pieni osa asteroidivyöhykkeen ulkopuolisista asteroideista uhkaa törmätä Maahan. Asteroidit voivat aiheuttaa suurta tuhoa. Asteroiditörmäys aiheuttaa pahimmillaan maailmanloppumaisen katastrofin Maassa, jossa suuri osa elämästä pyyhkiytyy pois. Pienemmät törmäykset voivat aiheuttaa suurkaupungin tai valtion kokoisella alueella suurta tuhoa.