Kännitupakoinnin syy selvisi viimein: ”Tupakoin, kun juon alkoholia”

Lifestyle · Meri Pulkkinen

Moni arkielämässä tupakoimaton ihminen saattaa alkoholin vaikutuksen alaisena huomata himoitsevansa tupakkaa. Nyt amerikkalaistutkijat ovat paneutuneet siihen, minkä takia tupakointi ja alkoholin nauttiminen menevät niin monella käsi kädessä.

Baylor College of Medicine -koulun tutkijat saivat selville, että tupakassa oleva nikotiini lieventää aivojen reaktiota alkoholiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tupakoijat tarvitsevat enemmän alkoholia kokeakseen alkoholista saman vaikutuksen kuin savuttomat ihmiset. Nikotiini myös nostaa kehon stressihormonien tasoja, joka taas vähentää alkoholista saadun nautinnon määrää, Medical Daily -sivusto kertoo.

Amerikkalaislaitoksen suorittama tutkimus tehtiin rottien avulla. Alkoholi lisää mielihyvää tuottavan dopamiinin tuotantoa aivoissa. Tutkijoiden mukaan nikotiini kuitenkin vaikuttaa siihen, miten keho reagoi aivojen tuottamaan dopamiiniin. Tämän takia tupakoitsijat eivät koe samanlaista hyvänolontunnetta samasta alkoholimäärästä kuin savuttomat alkoholin nauttijat.

– Nuoret tunnetusti kokeilevat nikotiinia tupakoinnin kautta teini-iässä, ja se altistus saattaa edesauttaa merkittävämpää haavoittuvaisuutta alkoholin suhteen myöhemmin elämässä, tutkija John Dani selittää Medical Dailylle.