Tutkija: Uusperheiden lapset kokeilevat seksiä ja huumeita nuorempina

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Uusioperheet ovat nykyään liki yhtä yleisiä kuin perinteinen perhemalli. Usein uusperheiden lapset saavat myös vanhempiensa uusista liitoista lisää sisaruksia. Nyt on julkaistu tutkimus, jonka mukaan sisaruksia uusioperheessä saavat kokeilevat huumeita ja seksiä muita nuorempana.

Tutkimus koski lapsia, jotka olivat muuttaneet äitinsä kanssa uuden miehen luokse asumaan ja saaneet myöhemmin uusperheen tuloksena pienempiä sisarpuolia. Tutkimustuloksen mukaan 65 prosenttia näiden perheiden vanhemmista lapsista kokeili huumeita ja seksiä mopoikään mennessä, kun pelkästään kokonaisia sisaruksia omaavilla luku oli vain 15 prosenttia.

Syynä pidetään avioerosta johtuvaa traumaa ja sopeutumisvaikeuksia uusiin sisaruksiin. Esimerkiksi Britanniassa 42 prosenttia avioliitoista päätyy eroon, joten eroa voidaan pitää lähes yhtä yleisenä ratkaisuna kuin avioelämän jatkamistakin. Tosin tutkittu myös on, että avioerolapset sortuvat rikoksiin yhdeksän kertaa muita lapsia herkemmin.

Tutkimuksen toteutti Iowan yliopisto ja tulos julkaistiin American Sociological Associaton -nimisessä konferenssissa. Tutkimuksessa otettiin myös huomioon miestä vaihtavan äidin taustatekijät, jotka eivät kuitenkaan vaikuttaneet tutkimustulokseen. Sen sijaan suhteet kasvatti-isään ja biologiseen isään olivat ratkaisevassa asemassa – isähahmojen kanssa hyvissä väleissä olevat lapset sopeutuivat tilanteeseen paremmin.