Kännykän käyttö jättää jälkensä kehoon – heikentää myös näköä?

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Älypuhelinten yleistyessä keskivertoihminen käyttää enemmän aikaa puhelimensa kanssa kuin koskaan aikaisemmin. Nyt Which?-lehti on koonnut listan niistä oireista, joita puhelimen jatkuva käyttö saa aikaan kehoissamme.

Puhelimen käyttö vaikuttaa muun muassa näkökykyymme. Asiantuntijoiden mukaan pienen näytön tiiraaminen voi aiheuttaa silmien kuivumista. Tämä taas voi johtaa silmätulehduksiin. Puhelimen käytöllä on myös havaittu olevan pitkäaikaisia vaikutuksia lasten näkökykyyn.

Älypuhelinten kerrotaan vaikuttavan negatiivisesti ihmisen ryhtiin. Kivut niskassa ja selässä lisääntyvät, kun puhelimen ylle kumartelu lisääntyy. Kumartelulla on muitakin vaikutuksia, sillä sen kerrotaan lisäävän leuan alueella olevan ihon löystymistä. Tämä johtuu kaulan kurottamisen lisäämästä ihon venymisestä.

Myös ihon oireilu saattaa kertoa runsaasta puhelimen käytöstä. Lehden mukaan puhelimen näytössä on 18 kertaa enemmän haitallisia bakteereja kuin miestenvessan vessanpöntön huuhtelupainikkeessa. Nämä bakteerit pääsevät puhelimen käytön kautta suoraan kosketuksiin kasvojen ihon kanssa.