Tästä syystä appelsiinimehu maistuu pahalta hampaiden pesun jälkeen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Hyvään suuhygieniaan kuuluu aamuin ja illoin suoritettava hampaiden harjaus. Moni tietää aamupaloilla sen tunteen, kun maistaa appelsiinimehua hampaiden pesun jälkeen. Maku on suorastaan happaman ällöittävä, koska siitä puuttuu kokonaan mehulle ominainen makeus.

BytesizeSciencen YouTube-kanava paljastaa, miksi appelsiinimehu maistuu suupyykin jälkeen pahalta. Heidän mukaansa ihminen maistaa viittä eri perusmakua, jotka ovat makea, hapan, suolainen, kitkerä ja umami. Ihmisen suussa on satoja makureseptoreita.

Hammastahnassa sen sijaan on useita eri aineita, mukaanlukien vaahdottamisen aiheuttavaa natriumlauryylisulfaattia eli SLS:ksi kutsuttua kemikaaliyhdistettä. Samaa ainetta löytyy esimerkiksi kodin pesuaineista. Kyseinen kemikaali tukahduttaa makeaa maistavat reseptorit samalla, kun se vahvistaa suun hapanreseptoreita. Siksi appelsiinimehun makeus ei maistu hampaiden harjauksen jälkeen.