”Kokaiini parantaa oppimiskykyä ja ongelmanratkaisutaitoja, mutta…”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Huumeiden hyödyistä lukiessa kannattaa muistaa, että minkä tahansa kemikaalin tai aineen liiallisella käytöllä on haitallisia vaikutuksia. Tämä pätee myös rikkaidenkin lempihuumena pidettyyn kokaiiniin.

Vaikka tuore San Franciscon yliopiston tekemä tutkimus osoittaa, että kokaiinin käytöllä on hyötyä oppimisprosesseissa, painavat haittavaikutukset vaakakupissa vähintäänkin yhtä paljon.

Yhdysvaltalaiset tutkijat nimittäin todistivat, että kokaiini vaikuttaa ainakin testattaviin hiiriin jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Aine vaikutti erityisesti laboratorion testieläinten päätöksentekoon ja suunnitteluun parantavasti, mutta ainoastaan silloin, jos päätökset liityivät kokaiiniin.

Kokaiinia saaneet hiiret aktivoituivat skarpeiksi vain silloin, kun heille tarjottiin mahdollisuutta saada lisää kokaiinia. Käyttäytymisessä ei havaittu muutoksia esimerkiksi vaniljaa tai kanelia tarjottaessa, vaikka nämä herkut kiinnostivat selkeästi selvinpäin olevia hiiriä. Tutkimustulokset julkaistiin Nature Neuroscience -lehdessä.