Maailman ensimmäinen taskulaskin myynnissä – tältä se näyttää

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Helmitaulua on pidetty yleisesti maailman vanhimpana laskimena. Ensimmäiset automaattiset laskimet syntyivät Wikipedian mukaan jo 1600-luvulla, kun tunnetut matemaatikot ja filosofit Blaise Pascal ja Gottfried Leibniz kehittivät mekaanisesti toimivia laskukoneita.

Kuva: Christies
Kuva: Christies

Nyt julkisuuteen on noussut vuonna 1673 rakennettu laskin, jonka on tehnyt ranskalainen kelloseppä René Grillet. Kyseisen laskin suorittaa yhteen- ja vähennyslaskujen lisäksi myös kerto- ja jakolaskuja. Pähkinäpuusta valmistettu laskin huutokaupataan Christie’sin huutokaupassa lokakuussa, ja sen hinnaksi arvioidaan 100.000 puntaa, eli 117.500 euroa, Daily Mail raportoi.

Vuosisatoja vanhat laskimet toimivat hammaspyörillä. Vanhoja kassakoneita voidaan myös pitää jonkinlaisina laskimina, sillä niiden avulla pystyttiin suorittamaan yhteen- ja vähennyslaskuja. Elektroniset laskimet tekivät läpimurron 1970-luvulla.