Näin saat avioliittosi kestämään loppuelämän – yhdessä eteenpäin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Moni avioliitossa oleva tai pian alttarille aikova painii suurten kysymysten edessä. Entäpä, jos rakkaus ei kestäkään ikuisesti? Journal of Marriage and Family -lehti paljastaa nyt pitkäaikaisen avioliiton avaimet.

Laajassa tutkimuksessa seurattiin 172 avioparia ja heidän avioliittonsa 11 ensimmäistä vuotta. Kaikkein tärkeimmäksi avioliiton aspektiksi osoittautui sitoutuminen. Kun kumppanukset sitoutuivat toisiinsa alusta asti voimakkaasti, pääsivät he yhdessä yli niin vastoinkäymisistä kuin elämän haasteista.

Kun pari elää vuodesta toiseen yhdessä, täytyy molempien situoutua toisiinsa tiiminä. Heidän täytyy tuntea, että yhdessä he selviävät kaikesta, mitä heidän tielleen heitetään. Tutkimuksen mukaan vastoinkäymiset jopa lujittivat liittoa – kivisen tien onnistunut ylittäminen hitsasi aviopareja toisiinsa entistäkin enemmän.

On myös olemassa tutkimuksia, joiden mukaan taloudellinen varmuus lujittaa liittoa entisestään. Myös seksi ja yhteiset mielenkiinnot pitävät avioliittoa tiiviinä ja onnistuneena. Yhteiset unelmat luovat pariskunnalle yhteistä tulevaisuutta ja se jos mikä vaatii myös sitoutumista.