Chilessä vankeja kidutettiin The Beatles -tähden musiikilla

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Musiikkia kuunnellaan yleensä nautinnon vuoksi, mutta ei aina. Nyt uuden tutkimuksen mukaan The Beatles -tähti George Harrisonin musiikkia on käytetty kidutusvälineenä diktaattori Augusto Pinochetin hallinnoimassa Chilessä.

40 vuotta sitten valtaan noussut ja vuonna 2006 kuollut Pinochet kidutti säännöllisesti poliittisia vastustajiaan Harrisonin My Sweet Lord -kappaleella ja Kellopeli Appelsiini -elokuvan tunnusmusiikilla. Niin ikään espanjalaisen laulaja Julio Iglesiasin musiikki kelpasi kidutustoimenpiteisiin.

Melodioiden tarkoitus oli tuottaa vangeille psyykkistä ja fyysistä tuskaa esimerkiksi kovaa volyymia ja pitkiä toistuvia soittoaikoja käyttämällä. Manchesterin yliopiston tutkija Katia Chornikin mukaan monia vankeja ei virallisesti ollut olemassa, joten musiikkikappaleet toivat heitä myös yhteen ja loivat tunnetta yhteydestä muuhun maailmaan, uutisoi Daily Mirror -lehti.