Vanhemmat menettävät 44 päivää yöunta vauvan ensimmäisenä vuonna

Lifestyle Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kaikki lapsen saaneet sanovat, että elämä muuttuu täydellisesti esikoisen syntymän jälkeen. Etenkin nukkuminen muuttuu harvinaiseksi nautinnoksi, koska pieni sinappikone itkee ensimmäisen vuoden läpeensä – tai niin ainakin väitetään.

Nyt patjayhtiö Ergoflex toteutti kyselyn, jonka tulosten mukaan tuoreet vanhemmat menettävät ensimmäisenä vuonna peräti 44 päivän yöunet. The Stir -lehti antaa nyt kuusi vinkkiä ensimmäisestä vuodesta selviytymiseen ja ensimmäiseksi vanhemmille ojennetaan korvatulpat.

Sen jälkeen kannattaa suosiolla sulkea televisio iltaisin, sillä mikäli kuuloelimiin kantautuu samanaikaisesti monenlaista melua, muuttuu se pian aivoissa käsittämättömäksi kakofoniaksi. Mikäli nukkumisesta ei kuitenkaan tule mitään, voi itseään pitää hereillä näppärästi kofeiinin voimalla. Kun kahviannoksen tuplaa tai jopa triplaa, ei unta loppujen lopuksi edes kaipaa.

Jos tilanne käy todella sietämättömäksi ja hermoradat ovat riutuneet yhtä punaisiksi kuin silmämunat, kannattaa suosiolla varata hotellihuone edes yhdeksi yöksi. Jos ei tahdo antaa nyyttiä vielä hoitoon, voivat vanhemmat käydä nauttimassa makoisista yöunista vuorotellen. Unirytmiä voi myös yrittää säätää siten, että menee tavallista aiemmin nukkumaan eikä pidä kiinni vanhasta tavasta kaatua petiin vasta puolilta öin.

Ennen lopullista unen puuteesta johtuvaa hermoromahdusta kannattaa vielä kokeilla yhtä kikkaa: Mene piiloon. Kun kodista etsii kerran viikossa rauhallisen paikan ja antaa toisen vanhemmista hoitaa vauvarumban, herää aamulla tuoreena ja hyväntuulisena – ja sitä tunnetta on saatettu odottaa pitkään.