Elokuva-arvostelussa Silmäterä: ”Intensiivinen ja painostava kokemus”

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Jan Forsströmin esikoisohjaus Silmäterä tarjoaa koskettavan ja katsojaa säväyttävän kertomuksen äidinrakkaudesta. Turvattomuudesta ja mielen järkkymisestä johtuvat teot voivat joskus ulottaa jälkensä syvälle ihmisen elämään.

Salatut elämät -saippuasarjasta tuttu Emmi Parviainen todistaa roolisuorituksellaan olevansa lahjakas näyttelijätär, jolle toivottavasti löytyy myös tulevaisuudessa vastaavia luonnerooleja. Hän esittää 25-vuotiasta nuorta äitiä, Marjaa, jonka elämän keskipisteenä on koulunsa aloittava Julia-tytär (Luna Leinonen Botero).

Kaksikon elämä muuttuu dramaattisesti, kun kohtalon oikusta kuvioihin astuu vuosien jälkeen Marjan entinen rakastettu, omalla tahollaan naimisissa oleva Kamaran (Mazdak Nassir). Mies epäilee olevansa Julian isä ja alkaa lähipiirinsä avustuksella painostaa henkisesti jo ennestään epävakaata ja satumaailmoissaan viihtyvää äitiä.

Elokuvassa rakennetaan jännitettä lasta peräävän iranilaisen maahanmuuttajan aiheuttamalla uhalla ja kauhun tunteilla, joita hän herättää entisessä rakkaassaan. Marja pelkää kaappausta, joten hän alkaa suunnitella vastaiskua. Vastapainoa muukalaisteemalle tulee tavassa, jolla elokuva esittää yksinhuoltajaäidin psyyken järkkymisen – kuka väitti, että äitiys on helppoa?

Kokonaisuutena Silmäterä on intensiivinen ja asteen verran painostava kokemus. Elokuva peilaa tosielämän teemoja ymmärtävällä ja myötätuntoisella katseella. Se ei pyri tuomitsemaan, vaan enemmänkin laajentamaan yleistä näkemystä ja tarjoamaan uuden tulkintamahdollisuuden äidin, isän ja lapsen välisestä kompleksisesta suhteesta.

Lajityyppi: Draama

Ohjaaja: Jan Forsström

Pääosissa: Emmi Parviainen, Luna Leinonen Botero, Mazdak Nassir, Ylva Ekblad, Bahram Peivastegan, Miika Soini, Terhi Suorlahti.

Ensi-ilta: 20.9.2013

Kesto: 1 h 30 min

Ikäraja: 12

Pisteet: 3/5