Turisti, älä osta tuliaisiksi rihkamaa! Tässä hyvä syy

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

”Käydään nyt äkkiä ostamassa ne tuliaiset, että päästään jatkamaan lomaa”. Tämä lause kaikuu turhan usein reissaajien suilta, sillä monille tuliaisten ostaminen on vain matkustamiseen liittyvä pakko. Tuore tutkimus kertoo, että lähes 70 prosenttia ihmisistä ei tahdo ottaa vastaan tuliaisia muiden matkoilta.

Tulos johtunee siitä, että ihmiset raahaavat matkalukuissaan kotiin yleensä pelkkää turistikojuista ostettua krääsää, eivätkä jaksa reissullaan panostaa hauskan ja oikeasti tarpeellisen tuliaisen ostamiseen. Liian usein kouraan tarttuu magneetti, rihkamakoru tai kohteen nimellä varustettu t-paita, joita on ostanut kauppiaalta neljä kolmen hinnalla.

World Tourism Organisation -järjestön mukaan ihmiset käyttävät turhanpäiväisiin tuliaisiin vuosittain pelkästään Euroopassa lähes kuusi miljardia euroa. Kyselyn toteutti Skyscanner-lentohakupalvelu ja siihen vastasi 2.000 ihmisitä. Heistä vain neljä prosenttia myöntää löytäneensä käyttöä tuliaisiksi saamalleen esineelle.

Eniten ulkomailta raahataan koriste-esineitä, jotka usein ovat halpaa keramiikkaa tai pieniä patsaita. Näitä esineitä ei tahdo kukaan kotiinsa esille. Toisena listalla komeilevat surullisen kuuluisat t-paidat, esimerkiksi hauskalla tekstillä varustettuna. Toiset tuovat matkoiltaan mukanaan myös jotain syötävää, kuten makeisia tai mausteita. Minne sitten nämä ei-toivotut tuliaiset päätyvät?

Noin 15 prosenttia vastanneista kertoo heittävänsä ne heti roskikseen. 18 prosenttia pistää lahjat pahvilaatikkoon säilöön ja kymmenen prosenttia antaa ne eteenpäin esimerkiksi hyväntekeväisyyteen. Kolme prosenttia vastanneista on myynyt tuliaiseksi saamansa esineen netin myyntipalstalla. Kaksi prosenttia rikkoo esineen ”vahingossa” käyttökelvottomaan kuntoon. Tutkimuksen mukaan jokainen turisti käyttää matkallaan keskimäärin 28 euroa tuliaisiin. Samalla rahalla tarjoaisi kaverille vaikka pizzan ja oluen reissun jälkeen mukavan juttutuokion merkeissä.