Nettikeskusteluilla haitallinen vaikutus – tosielämän keskustelutaidot katoavat

Digi Lifestyle · Terhi Piiroinen

Jotkut ihmiset ovat niin kömpelöitä sosiaalisten tilanteiden edessä, että tekevät kaikkensa, jotta eivät joutuisi hoitamaan minkäänlaisia kanssakäymisiä kasvotusten tai edes puhelinsoitolla. Nämä henkilöt pyrkivät lähettämään sähköposteja tai tekstiviestejä kaikki asiat hoitaakseen.

Nyt tutkijat ovat esittäneet väitteen, jonka mukaan verkkokeskusteluiden lisääntyminen on vahingollista ihmisten keskustelutaidoille. Massachusettsin teknologisen instituutin professori Sherry Turkle uskoo, että verkossa ihmisten on helpompi olla välittämättä tylsistä ja epätoivotuista ihmisistä.

Kun sitten joudutaan tositilanteeseen ja kasvokkain tapahtuvaan keskusteluun, eivät ihmiset enää osaakaan tulkita toisen sanomisia oikein – saati esittää omia argumentteja. Professorin mukaan internet on auttanut ihmisten syrjäytymistä. Enää ei ole pakko olla muiden kanssa tekemisissä, koska kaiken voi nykyään hoitaa myös verkon avulla.

Kerroimme taannoin, että 90 prosenttia lasten vanhemmista ja opettajista ei ymmärrä sanaakaan, mitä nuortet toisilleen chateissa ja tekstiviesteissä kirjoittelevat. Erilaiset internetslangista lähtöisin olevat lyhenteet ja kirjainyhdistelmät ovat jo nyt luoneet sukupolvien välillä todellisen kielimuurin.