Tutkija väittää: ”Aikamatkustaminen on mahdollista toiseen suuntaan”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat haaveilleet ajassa matkustamisesta vuosikausia. Kuuluisin aikamatkaaja lienee Paluu tulevaisuuteen -elokuvien Marty McFly. Nyt British Science Festivaleilla luennoinut professori Brian Cox vakuuttaa, että ajassa matkustaminen on oikeasti mahdollista.

Miehen mukaan se on vain mahdollista tulevaisuuteen mennessä. Hänen mukaansa aikamatkustamista on jo kokeiltu, mutta hyvin pienessä mittakaavassa. Ajassa matkustaminen pohjautuu Alber Einsteinin vuonna 1905 luomaan suppeaan suhteellisuusteoriaan, jonka mukaan aika kulkee hitaammin, jos kappale liikkuu lähellä valon nopeutta.

Mikäli tekniikkaa kehitetään siten, että myös isommat objektit, kuten ihmiset, pystyvät saavuttamaan huippunopeuksia, mahdollistaa se samalla ajassa matkustamisen. Valitettavasti Cox kuitenkin lyttää haaveet ajassa taaksepäin menemisestä, sillä aikamatkaaminen on mahdollista pelkästään tulevaisuuteen päin.

– Jos edetään nopeaa vauhtia, voidaan ajassa hypätä peräti 10.000 vuotta eteenpäin. Sieltä ei kuitenkaan voi päästä takaisin, Cox kuittasi.