Tekstiviestit vievät yhä useamman yöunet – tunnistatko tästä itsesi?

Digi Lifestyle · Terhi Piiroinen

Olemme ennenkin uutisoineet älylaitteiden aiheuttavan ihmisille unettomuutta ja nukkumisvaikeuksia, koska niiden käyttäjät sortuvat herkemmin näpräilemään puhelimiaan myös yöaikaan. Tuore tutkimus osoittaa, että ahkerat tekstailijat kärsivät usein muita enemmän unettomuudesta.

Suurin virhe on tietysti pitää puhelimen ääniä ja värinöitä yöaikaan päällä, koska jatkuvat ilmoitukset väläyttävät näytön päälle ja herättävät helposti. Washingtonin Leen yliopiston mukaan ensimmäisen vuoden opiskelijat nukkuivat yönsä huonosti, mikäli kuuluivat ahkerasti tekstailevien kastiin.

Daily Mailin mukaan unettomuus vaikuttaa suoraan stressitasoon ja terveydelliseen hyvinvointiin. Kerroimme äskettäin, kuinka myös yleinen nettiriippuvuus aiheuttaa unettomuutta. Ihmisten tulisi olla tunnin verran ilman älylaitteitaan tai tietokoneitaan ennen sänkyyn menemistä. Peräti 60 prosenttia myöntää heräävänsä usein yöunien aikana.