Elokuva-arvostelussa Pioneer – Sukellus meren syvyyksiin

Elokuvat · Terhi Piiroinen

Pohjoismaisten elokuvien ystävät saavat nauttia uudesta Aksel Hennien tähdittämästä jännitystrilleristä, kun Pioneer – Sukellus meren syvyyksiin sai ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa. Kyseessä on käsiä hikoiluttava tarina Norjan öljybuumin alkamisesta 1980-luvun alussa.

Norja on maailman rikkaimpia maita – kiitos öljyn. Tiivistunnelmainen elokuva paljastaa likaiset yksityiskohdat siitä, kuinka tavalliset sukeltajasankarit joutuivat rahaa rakastavien korporaatioiden ja valtionhallinnon röyhkeiden edesottamusten alle. Juonikuviossa on tuttu hyvän ja pahan asetelma. Kun Pohjanmereltä löydetään ensimmäiset öljy- ja kaasuvarannot, täytyy rikkaudet saada myös jollain ilveellä puolen kilometrin syvyydestä pintaan.

Apuun lähetetään norjalainen ammattisukeltaja Petter, joka on aina unelmoinut syvyyksien saavuttamisesta. Sitkeä hahmo ottaa tehtävän vastaan yhdessä veljensä kanssa. Vaaralliseen operaatioon osallistuu norjalaisten lisäksi myös joukko amerikkalaisia toimijoita, ja monen iloksi tällä kertaa elokuvankatselija saa nauttia siitä, että pahiksen rooli lankeaakin elokuvan edetessä jenkkien niskaan.

Elokuva käynnistyy oikeastaan vasta yllättävän onnettomuuden myötä, joka muuttaa myös juonea kannattelevan hankkeen uuteen muotoon. Petter joutuu tietämättään koko Norjan tulevaisuudesta vastaavaksi pelinappulaksi, ja peliin joutuu myös hänen oma henkensä.

Pioneer on piinaava ja jopa ahdistava kuvaus siitä, kuinka yksi ihminen pystyy harvoin vaikuttamaan maailmassa vallitsevaan epäreiluuteen. Kuten pohjoismaiset elokuvat yleensä, tarjoaa tämäkin antoisaa ajateltavaa katsojille viimeisille minuuteille saakka. Pioneer on virkistävää vaihtelua Hollywoodin aivottomille ja tehosteilla läträtyille massaelokuville. Elokuva saavutti Norjassa ensimmäisen kymmenen esityspäivän aikana 94.054 katsojaa.

Elokuvan aikana joutuu pidättämään hengitystä ja se aiheuttaa toisinaan jopa ahtaanpaikan kammoa. Eniten suitsutusta ansaitsee harvinaisen intensiivinen kameratyöskentely, joka tarjoaa runsaasti lähikuvia ja tunnelmaa luovia otoksia. Petterin selviytymiskamppailu ei jätä rauhaan edes elokuvan päätyttyä. Leffan tarjoama salaliittoteoria vaatii hetken sulattelua ennen kun voi huutaa: ”Seuraava!”. Kaikista surullisinta elokuvassa on se, että se perustuu osittain tositapahtumiin.

Tuotantoryhmässä on ollut mukana Marko Röhrin johtama suomalainen ammattisukeltajien ryhmä, joka on erikoistunut vedenalaiseen kuvaukseen arktisilla alueilla. Elokuvan vedenalaisista kohtaukset toteutettiin 1980-luvun tyyliin kypäräsukelluksina ja kuvattiin viime joulukuussa Islannissa.

Elokuva soveltuu parhaiten merkittävistä historian tapahtumista, yhteiskunnallisista asioista ja mielenkiintoisista leffanautinnoista kiinnostuneille katsojille. Mikäli tykkäät enemmän valmiiksi pureskellusta pieruhuumorista ja pinnallisesta puuromössöstä, ei kannata vaivautua – tylsistyt todennäköisesti jo alkumetreillä. Tässä elokuvassa sukelletaan pintaa syvemmälle.

Lajityyppi: TrilleriOhjaaja: Erik SkjoldbjærgPääosissa: Aksel Hennie, Wes Bentley, Stephen Lang, Jonathan LaPaglia, Andre Eriksen, Ane Dahl Torp, Jørgen LanghelleEnsi-ilta: 4.10.2013Kesto: 1 h 46 minIkäraja: S

Pisteet: 4/5