Levy-arvostelussa Cheek : Kuka muu muka

Albumit · Anna Poikkimäki

Suomalaisen rap-musiikin menestynein tähti istuu valtiaan tuolissa leijona vierellään. Viesti on selkeä. Cheekin tähtikuva on viime vuosina noussut tasolle, jolloin voidaan puhua räppärin sijaan poptähdestä. Kun mies ja ilmiö on niin populaari, että siihen syttyvät vauvat ja vaaritkin, voidaan puhua alansa kuninkaasta.

Ja mikäli kuvaa on syytä uskoa – Leijonakuninkaasta. Kuka muu muka -albumi jatkaa monessa suhteessa Cheekin aiempien levyjen linjaa. Se ei ole yllätyksellisemmästä päästä melodiallisesti, mutta rap-tähden oma ääni on vahva. Aavistuksen syvemmälle ollaan menty tunneskaalan avaamisessa, ja sanoituksista voi lukea artistin uudet tavoitteet.

Staran haastattelussa Cheek totesi, että menestys sai hänet ymmärtämään, miten lyriikoilla oli tullut myös manifestoitua asioita elämään. Suuret puheet ovat toteutuneet. Siinä missä kesärenkutus Jossu ja menevä Fiiliksissä edustavat levyn keveää hittipuolta, on albumille päätynyt myös kaistaleita Jare Tiihosen oman elämän tragedioista.

Niille joil on paha olla -kappaleella tähti ottaa rohkeasti esille isänsä poismenon. Parempi mies kertoo rakkauden menettämisestä, jota ei mikään luksuselämä korvaa. Naissuhteissa toistuu lyriikoiden mukaan aiemmilta levyiltä tuttu jatkumo – määrää olisi tarjolla, mutta laatua metsästävälle riittää töitä.

Tähti toteaa kuitenkin samalla Ota mut kiinni -kappaleessa, että menestyvän miehen kesyttäminen ei välttämättä tule olemaan helppoa. Kiehtovan ristiriitaista. Kalle Kinoksen kanssa yhteistyössä toteutettu Vihaajat vihaa -single ei olisi voinut saada parempaa lanseerausajankohtaa kuin kulttuuriministerin inhimillisen möläyksen jälkeen. Kappale ei ehkä olisi noussut niin kovaksi hitiksi ilman kyseistä tapausta.

Levyn ehdottomia helmiä ovat Omat säännöt ja Profeetat, jotka kiteyttävät artistin asenteen ja draivin. On jokseenkin legendaarista kuulla Elastisen ja Cheekin julistavan itsensä rap-skenen profeetoiksi. Sitä voisi väittää suuruudenhulluksi ja ylimieliseksi, jolleivat meriitit ja teot puhuisi puolestaan. Jokaisella alalla riittää niitä, joiden visio kantaa vuosia eteenpäin.

Pisteet 4/5