Tuttu virvoitusjuoma on paras krapulalääke: ”Nopeuttaa etanolin hajoamista”

Lifestyle · Tim Isokivi

Krapulaksi kutsuttu olotila on tuttu useille suomalaisille. Se ilmenee runsasta alkoholinkäyttöä seuraavana päivänä esimerkiksi pään jomotuksena ja muina epämiellyttävinä vaivoina. Krapulaa voidaan yrittää parantaa mitä erikoisemmilla keinoilla – usein kuitenkin tuloksetta.

Nyt kiinalaiset Sun Yat-Senin yliopiston tutkijat ovat viimein ottaneet tehtäväkseen selvittää parhaan krapulalääkkeen. Tiedemiehet tutkivat 57 erilaista juomaa yrttiteestä lähtien aina erilaisiin soodajuomiin, ja havaitsivat Sprite-virvoitusjuoman tehoavan kankkuseen parhaiten.

Alkoholin käytön seurauksena ihmisen elimistöön syntyy alkoholidehydrogenaasi-entsyymiä, joka hajottaa etanolia aseltaldehydiksi-nimiseksi kemikaaliksi. Tämä puolestaan hajoaa toiseksi aineeksi nimeltä asetaatti, joka tutkijoiden mukaan aiheuttaa juomisen jälkimainingeissa tavattavaa särkyä ja muita krapulan oireita.

Sun Yat-Senin yliopiston tiedemiehet alkoivat tutkimaan krapulalääkkeenä käytettyjä virvoitusjuomia näiden tieteellisten faktojen pohjalta. Chemistry World -julkaisun mukaan tutkijat havaitsivat Spriten olevan juoma, joka nopeuttaa etanolin hajoamista. Näin ollen se myös vähentää krapulan kestoa.