Elokuva-arvostelussa Leijonasydän

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Vaikeistakin aiheista voi tehdä elokuvan suurella sydämellä – ja se laji osataan Suomessa. Dome Karukosken ohjaama ja Aleksi Bardyn käsikirjoittama Leijonasydän kuuluu vuoden parhaimpiin kotimaisiin draamaelokuviin. Se käsittelee suvaitsevaisuus-teemaa, jonka ei voi kuvitella menevän pois muodista ihan lähiaikoina.

Pääroolissa koskettaa näyttelijä Peter Franzen, jonka esittämän Teppo-nimisen uusnatsin elämässä alkavat vaikuttaa rakkauden voimat monen vuoden tuomitsevan ja väkivaltaisen elämäntyylin jälkeen. Uusi elämä ottaa arvaamattomia muotoja, kun avovaimo Sarin (Laura Birn) edellisen liiton hedelmä onkin tummaihoinen Ramu (Yusufa Sidibeh).

Särmikkään huumorin kautta vakavaa aihetta käsittelevä lämminhenkinen elokuva näyttää skinheadin sisäisen taistelun monikulttuurisuuden ja ennakkoluulojen ristiaallokossa. Vaakalaudalla ovat aito rakkaus ja vanhan elämän luoma paine. Jasper Pääkkönen tekee uskottavan roolisuorituksen Tepon synkkänä Harri-veljenä, joka toimii elokuvan vastavoimana.

Leijonasydän-elokuvaa on syytetty muun muassa kliseisyydestä, alkukankeudesta ja turhasta väkivallasta. Draamassa on tiettyä ennalta-arvattavuutta, mutta se onnistuu kuitenkin käsittelemään rasismia tavalla, joka vetoaa katsojan tunteisiin ja herättää ajatuksia. Tähän on mitä ilmeisimmin pyrittykin – upottamaan ajatuksen laajuutta elokuvayleisön mielen syövereihin.

11-vuotias Sidibeh on roolisuorituksensa ansiosta eräs Suomen lupaavimmista lapsitähdistä. Hänen läsnäolonsa valkokankaalla on vaivatonta ja tulkinta omaa kerroksia. Kaiken kaikkiaan elokuvasta voisi povata syksyn yleisömenestystä. Siinä on osattu keventää sopivasti vakavuus, joka voisi muuten muuttua parin tunnin pätkää katsellessa ahdistavaksi.

Lajityyppi: Draama, kotimainenOhjaaja: Dome KarukoskiPääosissa: Peter Franzén, Laura Birn, Yusufa Sidibeh, Jasper Pääkkönen, Pamela Tola, Timo Lavikainen, Jussi Vatanen, Mikko Neuvonen, Niko Vakkuri, Jani Toivola.Ensi-ilta: 18.10.2013Kesto: 1 h 44 minIkäraja: 16

Pisteet: 4/5