Tämä laite karkottaa levollisen yöunen – kuulutko riskiryhmään?

Digi Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kerroimme äskettäin, että nettiriippuvuus aiheuttaa suuresti unettomuutta. Ennen nukahtamista tarkastetaan sähköposteja, Twitteriä ja Facebookia, eikä unenlaatua paranna jatkuvasti yöpöydällä välkkyvä ja tärisevä älypuhelin.

Men’s Healthin uniasiantuntija W. Christopher Winter paljastaa, että myös erityisesti televisionkatselu aiheuttaa levottomia unia ja huonoa lepoa. Lehden teettämän kyselyn mukaan lähes 70 prosenttia vastaajista katsoo televisiota juuri ennen nukkumaanmenoa.

Kyseinen tapa koituu monen kohtaloksi, sillä liikkuva kuva ja kirkkaat valot vaikuttavat aivoihin yleensä piristävästi. Mikäli haluaa katsoa televisiota ennen unia, kannattaakin valita rauhallista ja rentouttavaa ohjelmaa, jonka valomaailma on normikuvaa hämärämpi.

Winter neuvoo, että television tulisi olla sammutettu tunti ennen nukkumista ja ennen unia kannattaa ennemmin lukea kirjaa. Ihmisten tulisi olla myös tunnin verran ilman älylaitteitaan tai tietokoneitaan ennen sänkyyn menemistä.