Tutkijat: Planeettojen taivaalta sataa timantteja

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Amerikkalaisten tutkijoiden mukaan Jupiterissa ja Saturnuksessa ei kärsitä harmaista koiranilmoista, vaan siellä pääsee nauttimaan luksusluokan timanttisateista. Tiedemiehet ovat myös kertoneet, että planeetoilla voisi tulevaisuudessa suorittaa jonkinlaisia kaivauksia.

Planeettojen kaasukehissä satavat timantit ovat halkaisijaltaan noin senttimetrin kokoluokkaa, mutta osa jalokivistä voi kasvaa varsinaisiksi kimpaleiksi. Tutkijat uskovat, että timantit syntyvät ukkosmyrskyissä, joissa metaani muuttuu hiileksi.

Kun hiili putoaa, muuttuu se kovettuessaan graniitin kautta timantiksi. Planeettojen lämpötila ja paine ovat kuitenkin pintaa lähempänä niin valtaisia, etteivät timantit koskaan saavuta planeetan kamaraa, tutkijat pahoittelevat. Vielä ei ole selvää, mitä timanteille lopulta käy, mutta tutkijat uskovat niiden päätyvän nestemäiseen muotoon planeetan pinnalle.

Saturnusta ja Jupiteria on ennen pidetty liian kuumina paikkoina timanteille, sen sijaan jalokiviä on tiedetty olevan muun muassa Uranuksessa ja Neptunuksessa. Tulokset julkaistiin vuosittaisessa Division for Planetary Sciences of the American Astronomical Society -nimisessä tapaamisessa.