Syö hämäränäkösi paremmaksi – nämä ruoka-aineet auttavat

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Moni ihminen kärsii huonosta hämäränäöstä, ja etenkin pimeällä ajaminen saattaa tuottaa tuskaisia hetkiä. Kiinalaisen tutkimuksen mukaan luteiinipitoisten kasvisten syöminen auttaa merkittävästi sekä hämäränäön paranemista että valoherkkyyden alenemista.

Testissä ihmiset söivät päivittäin luteiinipitoista ruokaa ja heidän näkökykynsä terävöityi ja valoherkkyys tasottui. Vähäluteiininen ruokavalio sen sijaan hämärtää näkökykyä erityisesti pimeällä tai hyvin kirkkaassa valossa. Jo 20 milligrammaa gluteiinia riittää parempaan näkökykyyn, mikä vastaa reilua kahta desiä keitettyä lehtikaalia, Men’s Health opastaa.

Antidioksidantit.com-sivuston mukaan luteiinia saa etenkin avokadosta, pinaatista, vihreistä pavuista, parsakaalista, selleristä ja kesäkurpitsasta. Myös ruusukaali, pistaasipähkinät ja maissi sisältävät tätä silmien tehotuotetta. Perinteisin luteiinin lähde on porkkana.