Onko sinulla huono päivä? Alakuloisuudesta voi olla jopa hyötyä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Useimmat tutkimukset kertovat siitä, että ihmisen hyväntuulisuus ja positiivisuus auttavat usein parempiin suorituksiin ja selviytymiseen. Ihmisille on kuitenkin normaalia kärsiä toisinaan hieman ankeammista kausista, ja nyt australialainen tutkija on löytänyt alakuloisuudesta jopa hyötyä.

Etelä-Walesin yliopiston tutkija Joe Forgas paljastaa, että alakuloisuudella saattaa olla yllättäviä hyötyjä esimerkiksi ihmisen lyhytaikaiselle muistille ja viestintätaidoille. Haikea mieli lisää myös ihmisen huomiokykyä ja tietojen keräämistaitoja.

– Kevyet ja lyhytkestoiset jaksot auttavat ihmistä muistamaan ja kehittämään uudenlaisia selviytymiskeinoja. Tämä ei kuitenkaan päde esimerkiksi pitkäaikaista masennusta sairastaessa, Forgas selvensi Huffington Postille.

Tutkimukseen osallistui 120 henkilöä, jotka katsoivat surullisen elokuvan ja palauttivat mieleensä huonoja muistoja. Toiselle ryhmälle sen sijaan näytettiin iloinen elokuva ja heitä pyydettiin muistelemaan elämänsä onnellisia hetkiä. Sen jälkeen kaikki joutuivat arvioimaan urbaaneja legendoja ja niiden todenperäisyyttä. Tutkimuksesta kävi ilmi, että suruteemassa olleet pystyivät paremmin kyseenalaistamaan myyttejä ja niiden todenperäisyyttä.