UAV-helikopterien älykkyys menee jo pelottavan pitkälle

Digi · Stara.fi

Pienikokoiset miehittämättömät UAV-helikopterit ovat yleistyneet huimasti parin viime vuoden aikana, ja keskihintaisia harrastelijakoptereita käytetään yleisesti muun muassa kuvaamiseen. Varsinaiset kalliit ammattitason minikopterit kuvaavat sen sijaan esimerkiksi ilmapanoraamoja.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Nyt verkossa nähdään melko yllättävä video, jolla todistetaan millaisista tehtävistä UAV-kopterit voivat jo nyt suoriutua. ETH Zurichin tutkijat ovat nimittäin testanneet miten kopteri tai kaksi voivat suorittaa etänä erilaisia tehtäviä narujen kanssa.

Tulos onkin ällistyttävä, sillä yksi kopteri voi kiinnittää naruja kahden eri pisteen välille ja rakentaa jopa omaa verkkoa. Vielä ihmeellisempää nähtävää on kahden kopterin saumaton yhteistyö. Tällaisille ominaisuuksille on olemassa lukemattomia soveltamisia esimerkiksi sotateollisuudessa.