Ei herkimmille! Tältä punkin purema näyttää lähietäisyydeltä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Moni kesäaikaan ulkona viihtyvä on miettinyt harmillisten pikkueläinten, kuten punkkien, merkitystä maailmankaikkeudelle. Sen lisäksi, että ne tarttuvat salakavalasti eläimiin, voivat ne imeä verta myös ihmisistä – ja levittää vaarallisia tauteja.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Punkit tarvitsevat elääkseen yli viiden asteen lämpötilan, joten Suomen luonnossa näitä niitä ei enää tähän vuodenaikaan tavata. Jotta punkki voi kehittyä täysikasvuiseksi aikuiseksi, tarvitsee se verta. Siksi punkki imee sitä isäntäeläimestään joskus jopa viikon ajan.

Nyt YouTubessa on julkaistu video, jolla näytetään punkin purema lähietäisyydeltä. Punkkiklinikka-sivuston mukaan punkin puraisua harvoin tuntee, koska se valuttaa väkäpäisen imukärsänsä kautta puudutusainetta sisältävää sylkeä iholle. Kun punkki on imenyt tarpeeksi verta, pudottautuu se maahan ja sukukypsänä ollessaan munii tuhansia munia seuraavaa sukupolvea varten.