Läpimurto tieteessä! Uusi lääke parantaa hepatiitti C -viruksen

Lifestyle Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Lääketieteen kehittyessä löydetään yhä useammin keinoja ihmiskuntaa tuhoavien virusten hävittämiseksi. Tiedossa myös on, että mitä enemmän ihmiset kehittävät uusia lääkkeitä, sitä vastustuskykyisemmäksi virukset tulevat. Lääkkeiden kehittäjät joutuvat jatkuvasti juoksemaan kilpaa virusten kanssa.

Hepatiitti C on virus, johon ei ole rokotetta. Sitä voidaan kuitenkin hoitaa lääkkeillä. Nyt Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on ottanut hyväksyttäväkseen uuden hepatiitti C- virukseen purevan lääkkeen, joka poistaa tartunnan elimistöstä jopa 12 viikossa.

Nykyisin hepatitti C -virusta hoidetaan päivttäin syötävillä pillereillä ja pistoksilla, ja tällöin viruksesta parantuu noin 70 prosenttia. Nyt kehitettyä lääkettä ei tarvitse syödä kuin kerran päivässä ja se tehoaa useisiin eri hepatiitti C:n muotoihin.

Lääkkeen nimi on Sofosbuvir ja sen vaikutuksia verrattiin muihin markkinoilla jo oleviin lääkkeisiin 327 eri potilaalla. Heistä 90 prosenttia parantui viruksesta kolmessa kuukaudessa uuden lääkkeen avulla. Toisella lääkkeellä paranemisprosentti oli 67, IFLScience-sivusto raportoi. Uusi lääke pyritään saamaan markkinoille jo ensi vuonna. Tiedemiehet yrittävät kuitenkin valmistaa virukselta suojaavaa rokotetta taukoamatta.