Tutkijoille uutta tietoa merten mystisestä jättiläisestä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Merten syvyyksissä elää mittaamaton määrä lajeja, joista ihmisillä ei ole vielä mitään tietoa. Eräs niistä on hyvin harvinainen airokala, joka elää noin kilometrin syvyydessä. Toisinaan näitä ajautuu rannoille, ja kerroimme äskettäin yhdestä yksilöstä, joka huuhtoutui kuolleena Kalifornian rantahiekalle.

Kuva: Louisianan yliopisto
Kuva: Louisianan yliopisto

Huffington Postin tiedetiimi selventää, että rannalle huuhtoutui itseasiassa kaksi yksilöä. Toinen löytyi Los Angelesin edustalla olevan Catalina Islandin rannalta ja toinen lyhyen ajan sisällä hieman etelämmästä San Diegosta. Tutkijoilla avautui vihdoinkin mahdollisuus tutkia näitä pimeissä syvyyksissä eläviä yksilöitä.

Toinen airokaloista oli kuollessaan 5,5-metrinen ja Kalifornian yliopiston parasitologian yksikkö löysi eläimestä järisyttävän määrän loisia. Vaikka yliopiston tiedemiehet olivat saaneet käyttöönsä vain pienen palan airokalan ruumiista, löysivät he siitä jopa 15 senttimetriä pitkiä heisimatoja.

Lisäksi tästä airokalasta löytyi loisia, joita yleensä tavataan krilleillä tai syvämeren äyriäsillä, joten löydöksestä saatiin lisäselvyyttä myös jättikalan ruokavalioon liittyen. Airokala oli tutkijoiden mukaan syönyt näiden loisien aiemmat kantajat.

Toinen airokala oli ”vain” neljä metriä pitkä ja tiedemiehet kertoivat sen kantaneen tuhansia jälkeläisten munia. Vaikka kummankaan airokalan kuolinsyytä ei tiedetä, arvelevat tutkijat niiden ajautuneen rannoille merivirtojen mukana. Molempien yksilöiden tutkimuksia jatketaan edelleen.

Huippuharvinainen merten jättiläinen, airokala, saatiin kuvattua omassa elinympäristössään noin kilometrin syvyydessä ensimmäisen kerran vasta vuonna 2009. Kyseessä on jopa kymmenmetriseksi ja 300-kiloiseksi kasvava kala. Ensimmäisen havainnon jätistä teki norjalainen Peter Ascanius vuonna 1772.