Masentaako kaamos? 10 vinkkiä parempaan oloon

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa kärsitään liki vuorokauden ympäri pilkkopimeästä etenkin niillä alueilla, joissa ei ole vielä satanut maahan hieman valoisuutta antavaa lumipeitettä. Musta maailma imee usein valon lisäksi myös mielenvirkeyden, ja moni valitteleekin kärsivänsä parhaillaan alakuloisuudesta ja väsymyksestä.

Femail First pyysi apua ongelmaan ja listasi psykologi Donna Dawsonin kymmenen vinkkiä, joiden avulla kaamosmasennuksen voi selättää – tai ainakin saavuttaa hetkellistä helpotusta. Toisinaan pelkkä terveellinen ruokavalio, liikunta ja positiivinen asenne eivät enää riitä.

Ensimmäisenä kannattaa parantaa oloa musiikilla. Moni väsynyt ihminen saattaa suosia täydellistä hiljaisuutta mielensä rauhottaakseen, mutta musiikilla on uskomaton vaikutus virkistäytymisessä ja oikean draivin saavuttamisessa. Vaihtelun vuoksi voi kokeilla myös uusia ja tavallista iloisempia musiikkityylejä. Mikään ei myöskään voita pitkää ja rauhallista kävelylenkkiä. Jos samaan aikaan pystyy vieläpä kuuntelemaan edellä mainittua musiikkia ja suorittamaan kävelyn valoisan aikana, on kombinaatio liki varma hyvänolon aiheuttaja.

Yksi halaus poistaa tuhat murhetta myös syyspäivänä. Kaamoksen keskellä jaettu ja saatu lämpö on korvaamatonta. Kannattaa pakottaa itsensä ystävien kanssa kahville tai elokuviin, vaikka lähteminen tuntuisi kuinka ylitsepääsemättömältä. Ystävien ja perheenjäsenten kanssa täytyy kuitenkin pitää yhteyttä, ainakin puheluiden tai tekstiviestien avulla.

Mikäli elämään kuuluu kumppani, auttaa jo pelkästään hänen kanssaan kahden kesken vietetty aika usein mielenlaadun parantamisessa. Yhdessäoloon voi lisätä lempitelevisio-ohjelman katsomisen tai teekupposen nauttimisen. Tärkeintä on, että osaa nauttia pienistäkin asioista samalla, kun pysähtyy rentoutumaan. Vaikka alkoholia ei kannata nauttia liian väsyneenä ja pitkäaikaisen masennuksen kourissa, voi herkullisen ruoan kanssa nautittu viinilasillinen olla lopullinen avain onneen.