Älä lainaa ystävälle rahaa – voi olla paha virhe

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Nuorelle aikuiselle seuraava tilanne tulee vastaan verrattain usein: Ystävä on kuluttanut kuukausipalkkansa tai opintotukensa ja tarvitsee epätoivoisesti rahaa selvitäkseen lähiviikoista. Hän pyytää rahaa lainaan. Vastassa on tilanne, joka voi vaikuttaa ystävyyssuhteeseen.

Yleinen nyrkkisääntö kuitenkin on, että ei ole välttämättä hyvä idea lainata ystävälle rahojaan, vaikka olisi kyse pikkusummista. Rahan käsittely on vastuun opettelua elämästä, jonka jokainen aikuiseksi kasvava joutuu omaksumaan. Tavallaan pennosten lainaaminen toiselle voi auttaa frendiä hetkellisesti, mutta estää häntä ymmärtämästä läksyään.

Kun lainaat toiselle rahaa, hänen talousongelmistaan tulee sinun ongelmiasi. Usein tuhlailevaisuus on pinttynyt tapa siinä missä tupakanpolttokin. Sen saa kitkettyä tahdon voimalla ja ottamalla itseään niskasta kiinni, Elite Daily muistuttaa. Vaikka ajatus auttaa toista on peruslähtöisesti hyvä, se voi kostautua, koska lainaaja voi esimerkiksi mystisesti unohtaa lainatun rahamäärän.

Tuolloin takaisinmaksusta huolehtiminenkin jää harteillesi, mikä tuo turhaa stressiä elämään. Jokaisen tulisi opetella huolehtimaan omista asioistaan. Mitä pidemmälle velan maksu siirtyy, sen helpommin summankin unohtaa. Mieti, ennen kuin vastaat kyllä.

On oma logiikkansa, että ihminen ylipäätään päätyy lainaamaan toisilta rahaa. Millä todennäköisyydellä hän kykenisi maksamaan sinulle nopeasti summan takaisin kun omatkin asiat ovat retuperällä? Joskus ystävä voi tulla vieläpä pyytämään uutta lainaa, kun vanha on vielä maksamatta takaisin. Tällaiseen kierteeseen ei tule suostua, sillä siitä tulee iso painolasti ystävyydelle.

Mikäli kaikesta vakuuttelusta huolimatta ihminen haluaa lainata ystävälleen, lainaushetkellä voi olla hyvä idea tehdä kirjallinen velkakirja, jossa lukee lainattu summa ja molempien henkilöiden allekirjoitukset. Tuolloin tilanne pysyy jonkinlaisessa hallinnassa, ja lainasta on olemassa selkeä näyttö.