Elokuva-arvostelussa Escape Plan

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Mikä on jokaisen insinöörin märkä uni? Kenties nähdä toimintaelokuvien legendaarinen lihaskimppu Sylvester Stallone roolissa, jossa hän on mestarillisen rakennusinsinöörin saappaissa häärivä vankilapakoekspertti. Jotta tilanne ei olisi turhan helppo, konkari laitetaan Escape Plan -elokuvassa elämänsä sellikokemukseen.

Mikael Håfströmin ohjaamassa toimintajännärissä saa jännittää loppuun asti, pääseekö Stallonen esittämä Ray Breslin pois huipputason vankilasta, jonka suunnitteluratkaisuihin hänen uraa uurtava elämäntyönsä on vaikuttanut. Miehellä on apurinaan Arnold Schwarzeneggerin esittämä vanki Emil Rottmayer, jonka antamien tietojen ja tuen avulla mahdottomalta näyttävä suunnitelma pääsee alkuun.

On aina olemassa tietty riski, kun kaksi toimintagenren suurinta järkälettä laitetaan samaan elokuvaan ja vieläpä samalle puolelle. Syökö toisen valovoimaisuus toista? Tässä elokuvassa tähtinäyttelijät tuntuvat jakavan tilan tasapainoisesti, ja heidän välinen jännitteensä on elokuvan ehdottomia plussapuolia.

Mitä tulee elokuvan yleiseen dialogiin, käsikirjoittaja olisi voinut panostaa nasevampiin repliikkeihin, kun kyseessä on tämän tasoluokan kiehtovalla idealla varustettu vankilapakoelokuva. Sen sijaan, että riemukas äijäläppä lentäisi, tyydytään urahtelemaan masentuneen näköisesti ja mäiskimään silloin tällöin sellikavereita ja vartijoita.

Juonellisissa ratkaisuissa elokuva sortuu genrelle tyypillisiin kliseisiin, kun konkarista tehdään yhtäkkiä altavastaaja ja hänet laitetaan elämänsä jaakobinpainiin, jossa on hengenlähtö lähellä. Jim Caviezel tekee kiinnostavan roolin sadistisena vankilan johtaja Hobbsina, joka ei liiemmälti sympatioita herätä. Hahmot jäävät kuitenkin – kuten monesti toimintaelokuvissa – lattean yksipuolisiksi.

Lajityyppi: Toiminta, jännitys

Ohjaaja: Mikael Håfström

Pääosissa: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jim Caviezel, 50 Cent, Vinnie Jones, Sam Neill, Vincent D’Onofrio.

Ensi-ilta: 15.11.2013

Kesto: 1 h 55 min

Ikäraja: 16

Pisteet: 3/5