Oletko liian lojaali? Aseta itsesi etualalle

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Ystävyyden parhaimpiin puoliin luetaan usein kuuluvaksi läsnäolo, rehellisyys ja lojaalius. Moni toivoo parhaimmalta ystävältään kyseisiä ominaisuuksia. Mitkä tahansa hyveet joutuvat kuitenkin koetukselle kulttuurin kiihtyvissä tehokkuus- ja nopeusvaatimuksissa.

Kilpailuhenkisyys on nostanut kynnystä lojaaliuteen – moni voi miettiä, kuinka paljon on varaa antaa itsestään. Jokainen kaipaa elämäänsä vankkumatonta tukea, ja sellaisen ihmisen sanotaan usein olevan painonsa arvoinen kultaa. Lojaalius voi silti mennä joskus yli, jos tärkeitä päätöksiä ja avunantoa tekee oman itsensä kustannuksella.

Esimerkiksi lainan takaaminen luonteeltaan huithapelille lähisukulaiselle tai väkivaltaisen poikaystävän suojeleminen murtuneista luista huolimatta kuuluu liiallisen lojaaliuden piikkiin. Toisen ihmisen rakastaminen ei välttämättä aina vaadi täydellistä lojaaliutta. Päätöksiä voi tehdä tilanteen ja oman intuition mukaan.

On eräs vaikeimmista asioista rakastaa ihmistä, johon ei voi luottaa. Tällainen tilanne voi olla käsillä esimerkiksi aviorikoksen jälkeen. Joskus ihmisten toistuvat teot estävät luottamusta syntymästä. Heistä voi välittää, mutta asioita ei välttämättä voi laskea heidän varaansa.

Uudessa The Counselor -elokuvassa kuullaan Brad Pittin suusta osuva repliikki ”Jos etsit ystävää, joka olisi valmis kuolemaan puolestasi, sinulla ei ole ystäviä”: Raa’an rehellinen lausahdus kertoo, ettei lojaalius toiselle ihmiselle ole koskaan helppoa, koska kyse on jatkuvasta tasapainottelusta toisen henkilön mielihyvän ja oman selviämisen kanssa.

Useissa tilanteissa on tervettäkin, että henkilö valitsee itsensä toisen sijaan. Kun ihminen pitää omasta jaksamisesta huolta ja antaa hyviä asioita itselleen, hän pystyy paremmin olemaan läsnä toisten kanssa ja kenties jakamaan omasta runsaudestaan.