Pormestari rysän päältä kiinni crackin polttamisesta – odottamaton taho hyötyy

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kanadan itärannikolla sijaitseva Toronto on suomalaiseen makuun sopiva matkakohde. Siellä vallitsee rennon urbaani meininki, joka ei ole yhtä yltiöamerikkalainen kuin esimerkiksi New Yorkissa. Nyt Toronto on kuitenkin joutunut kärsimään kohujen romuttamasta imagosta.

Kaikki alkoi tämän vuoden keväällä, kun Toronton pormestari Rob Fordin väitettiin tavanneen muita poliitikkoja kokaiinin vaikutuksen alaisena. Aiemmin Fordia vastaan pormestarin tittelistä taistellut Sarah Thomson väitti kohdanneensa huumepäisen Fordin työpäivänsä aikana, ja hän katsoi parhaakseen kertoa siitä myös radiohaastattelussa.

Silti lehdistö ajatteli Fordin vain kärsivän kevyestä alkoholiongelmasta, sillä olihan hän aiemminkin niin sanotusti palanut ratista. Potti räjähti toukokuussa 2013, kun Gawker-nettijulkaisu sai käsiinsä videotallenteen, jossa Ford polttaa crack-piippua. Oletetusti pormestari pyrki kieltämään väitteet jyrkästi.

Poliisi oli saanut saman videon käsiinsä jo muutamaa viikkoa aiemmin ja ryhtyi tutkimaan sitä. Polemiikki hiljentyi elokuuhun saakka, jolloin Ford osallistui Taste of the Danforth -festivaaleille, ja hänestä kuvattiin tapahtumassa jälleen uusi kyseenalainen video.

Umpitunnelissa videolla esiintynyt pormestari joutui jälleen otsikoihin riepoteltavaksi, ja mylly yltyi muutamaa viikkoa myöhemmin, kun pormestari myönsi polttaneensa marijuanaa suuria määriä elämänsä aikana. Lokakuussa poliisi julisti lopettaneensa crack-videon tutkinnan ja heidän mukaansa Rob Ford ei esiintynyt videolla.

Tilanne yltyi jälleen, kun tämän kuun alussa Toronton pormestari myönsi avoimesti tehneensä suuria virheitä elämässään, mutta samalla hän julisti asettuvansa ensi vuoden pormestarivaaleihin ehdolle. Hän myönsi myös polttaneensa crackia ja kertoi esimerkiksi St. Patrickin päivän juhlinnan lähteneen käsistä tänä vuonna.

Nyt torontolaiset tahtovat pormestarinsa syrjään tai uudet vaalit, koska hän on suoraan myöntänyt käyttäneensä huumeita. Kohun johdosta koko Toronton hallitus joutuu omakustanteisiin huumetesteihin 1. joulukuuta 2013.

Moni yritys ja televisio-ohjelma on oletettavasti ottanut huumehässäkästä kaiken irti, ja Toronton kuvaa yritetään kiillottaa jopa huumorin voimalla. Amerikkalainen halpalentoyhtiö Spirit Airlines on esimerkiksi aloittanut uuden kampanjan, jossa he mainostavat Toronton alle 30 dollaria maksavia lentoja lauseella: ”Me emme polta crackia”.