Wal-Martin henkilökunta kerjää asiakkailta ruokaa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltalaisen kaksinaismoralismin tyyssija, eli Wal-Mart, on maailman suurin vähittäismyyjä ja edustaa liikevaihdoltaan maailman yritysmaailman kärkikastia. Kauppaketju on myös Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan suurin yksityinen työnantaja.

Yleisessä tiedossa on, että hypermarkettiketju ei kohtele työntekijöitään kovin ruusuisesti. Tästä on jälleen saatu lisätodisteita, kun Ohion Cantonissa sijaitseva hypermarketti on perustanut asiakkailleen omalaatuisen lahjoitusjärjestelmän. Kauppaan on asetettu muoviastioita, joihin asiakkaat voivat lahjoittaa ruokatarvikkeita Wal-Martin työntekijöille kiitospäivän viettämistä varten. Tämä siksi, että työntekijät tienaavat liian vähän ostaakseen itse juhla-ateriansa.

International Business Timesin mukaan toiminta on lyönyt monet ällikältä. Työntekijät joutuvat kirjaimellisesti kerjäämään ruokaansa työpaikallaan sen sijaan, että yritysjätti maksaisi heille tarpeeksi palkkaa. Wal-Martin tiedottajan mukaan kyseisellä toimella vain todistetaan, että heidän työntekijänsä välittävät toisistaan aidosti. Hyvin matalalla palkalla työskentelevät ihmiset ovat hieman eri mieltä asiasta ja ryhtyivätkin lakkoon tilanteen muuttamiseksi.

Wal-Martin myynti oli Wikipedian mukaan 1980-luvun alussa alle kaksi miljardia dollaria. 2000-luvulle tultaessa myynti oli liki 200-kertaistunut. Yritystoiminta perustuu omaan maahantuontiin, suuriin myyntieriin ja pieniin katteisiin.