Tutkimus vahvisti: Rikkaat sikailevat ja huijaavat muita enemmän

Lifestyle · Stara.fi

Raha ei tee onnelliseksi. Tämä vanha sanonta voi monien mielestä pitää paikkansa, mutta monet muut ovat siitä luonnollisesti eri mieltä. Kyseessä on siis lähinnä mielipidekysymys. Sellainen ei ole kuitenkaan tutkimus, jonka mukaan raha tekee ihmisestä röhkeämmän ja helpommin huijaamiseen taipuvan.

Yhdysvalloissa tutkittiin keskimääräistä varakkaampien ihmisten käyttäytymistä monin tavoin, ja samalla selvisi, että esimerkiksi kalliimpien automerkkien kuljettajat pysähtyvät muita harvemmin suojatien eteen, syövät muita ahnaammin lapsille tarkoitettuja makeisia ja kaiken lisäksi huijaavat muita enemmän esimerkiksi peleissä. Niin ikään rikkaat ovat alttiimpia laittomuuksiin ja esimerkiksi varastamaan tavaroita työpaikalta.

Tutkimustulokset saivat laajaa medianäkyvyyttä, ja tutkimuksen tekijät saivat välittömästi rajua palautetta – rikkailta ihmisiltä. Berkeleyn ylipiston tekemä tutkimustulos tyrmättiin monilla tahoilla, ja nyt tutkijat ovat joutuneet puolustelemaan tutkimusmetodejaan. Heidän mukaansa sama tulos saavutettaisiin jopa puolella Yhdysvaltoja.